2024. március 29., péntek

Nyaraljunk máshol, másként!

Mintegy három hónapos „gyakorlatot” szereztünk a vírusveszély, az izoláció, illetve munka- és társadalmi kapcsolatainkban a távolságtartás terén. Az előttünk álló hónapokban újabb kihívások elé nézünk, és még több lesz a kérdőjel. Jósnak, jövendomondónak kell lennie annak, aki tudja, hogy mikor, hogyan és milyen mértékben lesz vége az egész világot minden szempontból sújtó vírushelyzetnek. Amit most tehetünk: munkánkat, feladatainkat továbbra is ellátva, a szükséges további óvatosság, higiénia és távolságtartás mellett – az észszerűség keretei között – maximálisan élvezzük a szabadságot, a mozgásteret, és használjuk ki a pihenési, nyaralási és feltöltődési lehetőségeket a nyári időszakban.

A családi nyaralás minden évben várva várt esemény, az idén azonban alaposan át kell gondolni, hova, merre vegyük az irányt. Sokan a hosszabb külföldi üdülés helyett a többszöri, néhány napos hazai kikapcsolódás mellett döntenek.

Irány a természet!

Az aktív pihenést választók, így a „bakancsos sport” kedvelői is, minden bizonnyal több váratlan meglepetésnek, sérülési veszélynek teszik ki magukat. Cserében vélhetően több élményben is lesz részük, mint a vízparton, napon vagy árnyékban szunyókálóknak. Nekik a bőrönd helyett a túrahátizsákot kell gazdaságosan megpakolniuk a legfontosabb kellékekkel. Ha árnyas erdő helyett időnként tűző napon vezet útjuk, akkor a napvédelemhez elkel a kalap, a napszemüveg és a magas faktorszámú napvédő készítmény. Emellett jó szolgálatot tesz a hosszú ujjú felső és nadrág, ami az erdőben a szúnyogok és kullancsok ellen is véd. Pakoljunk be kullancs- és szúnyogriasztó szereket, amelyekkel már a kirándulás előtt érdemes bekenni, befújni magunkat. Nyári záporral bármikor számolhatunk, ezért hagyjunk helyet egy kicsire összehajtható esőkabátnak is. Útközben mindig legyen nálunk a szendvics mellett elegendő folyadék, lehetőleg tiszta víz. Nagyon fontos a masszív, kényelmes, göröngyös talajon is a biztonságos cipő, bakancs – e nélkül dagadt bokával vagy akár vérhólyagokkal térhetünk vissza a túráról.

Szükség esetére érdemes egy hatékony fájdalomcsillapítót is magunkkal vinni, hogy például egy huzat vagy napszúrás okozta fejfájás ne tegye tönkre a napunkat. A fejfájás azonban sok esetben vízhiányt jelez, vagyis a nagy melegben, a fokozott izzadás ellenére elfelejtettünk inni. Tabletták helyett ilyenkor gyakran elegendő a folyadékpótlás. Krónikus betegség – például asztma, allergia – esetén vigyük magunkkal sürgősségi szereinket is!

Utunk során előfordulhatnak kisebb balesetek, sérülések, melyeket – még ha nem is igényelnek orvosi ellátást – kezelnünk, fertőtlenítenünk kell. Alapvetően minden sebet fertőzöttnek kell tekinteni! Legyen tehát úti „elsősegélycsomagunkban” fertőtlenítő- és kötszer, vízálló sebtapasz különböző méretekben.

Első lépés az esetleges vérzés csillapítása, elállítása, majd a sebtisztítás, a sebkörnyéknek a lemosása tiszta vízzel. Harmadik lépés a seb fertőtlenítése például jóddal. Vágott vagy horzsolt felületi seb esetén hámosító kenőccsel gyorsíthatjuk a gyógyulást.

 Rovarcsípés és allergia

A nyári időszakban könnyen előfordul, hogy méh- vagy darázscsípés áldozatai leszünk. Az évek során elszenvedett méh- és darázscsípésekre többféle módon reagálhat szervezetünk. Előfordulhat, hogy már az első csípésnél tünetek jelentkeznek, de az is lehet, hogy hosszú évek telnek el panaszmentesen, és csak a sokadik csípés után jelentkezik allergia.

A csípés után intő jel lehet, ha a korábbi enyhe, viszkető, majd elmúló tünetek helyett a csípés helyén több napon át vörös, viszkető, nagyméretű, 12 cm-t meghaladó átmérőjű duzzanatot észlelünk. A csípés után az allergiás reakció azonnal, vagy 1-2 óra múlva is jelentkezhet. Rövid időn belül kialakuló tünet lehet az egész testen megjelenő bőrkiütés, bőrvörösség, az ajak és a szem vizenyős duzzanata, sot fulladás is. Ilyenkor azonnal forduljunk orvoshoz, vagy hívjunk mentőt. A beteg állapota gyorsan romolhat, akár percek alatt is kialakulhat az anafilaxia, a szapora szívverés, vérnyomáscsökkenés, zavartság, hányás, hasmenés, eszméletvesztés és sokkos állapot.

Óvakodjunk minden esetben, de főként allergia esetén a csípésektől! Diagnosztizált esetekben az orvos felírhat egy elsősegélyszettet, mely a szteroid és antihisztamin tartalmú gyógyszerek mellett egy autoinjektort (önbelövős fecskendőt) is tartalmaz. Ezt az esetleges csípés után azonnal használva megelőzhetjük a súlyosabb tünetek, a keringési sokk beálltát. Ezt a szettet mindig tartsuk magunknál, ha a természetben járunk!