2024. április 23., kedd

Horvátország vasárnap választ

Előrehozott parlamenti választások lesznek Horvátországban július 5-én. Másodikként a világon, a koronavírus járvány kitörése óta. S úgy, hogy az Unió legújabb tagállamában már a pandémia második hullámáról beszélnek. Épp ezért – vélekedik a politikai elemző –, a járvány uralta és uralja is a választási küzdelem retorikáját.

„Valamikor a kampány közepén megugrott a fertőzések száma, amit az ellenzék természetesen arra használt fel, hogy támadhassa a hatalom jelenlegi birtokosait" -mondta Krešimir Macan politikai elemző.

Előrejelzések szerint sem az eddigi vezető kormánypárt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) sem az ellenzéki baloldali Szociáldemokrata Párt (SDP) nem lesz képes önállóan kormányt alakítani. A jelenleg kormányzó jobb oldali pártnak nagy valószínűséggel a szélsőjobboldali Haza Mozgalomra lesz szüksége egy koalícióhoz. A legfrissebb felmérések szerint szoros eredmény várható, de az ellenzéki baloldali Restart Koalíció vezet. Márciusban, amikor a világ szembesült a pandémiával, Horvátországot még egy földrengés is megrázta. Ez a földrengés a baloldali Možemo! mozgalmat erősítette meg, véli az elemző.

Sokan úgy vélik, hogy urnazárás után tudni lehet majd ki nyert, és hány mandátumot szerzett, de, hogy mi lesz azután, azt nem. Vasárnap este több kérdés lesz, mint válasz.