2024. április 20., szombat

Jankovics Róbert: erős mandátumra lesz szüksége a magyaroknak a horvát parlamentben

Horvátországban előrehozott parlamenti választásokat tartanak vasárnap, a magyaroknak pedig erős mandátumra lesz szüksége a horvát törvényhozásban – nyilatkozta Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke, aki újraindult a kisebbségi parlamenti képviselői helyért.

Kiemelte: „látva azt az időt, ami következik, és látva azokat a körülményeket, amelyek körülvesznek minket, nagyon sok magyar szavazatra lenne szükségünk az erős legitimitáshoz”. Ezért az utóbbi hetekben mindent meg is tettek azért, hogy mobilizálják a közösségüket. Szavai szerint higgadt politikai erőt szeretnének vasárnap demonstrálni. Úgy véli: politikailag rendkívül fontos minden képviselő a horvát száborban, mert a közvélemény-kutatások szoros harcot jeleznek előre a kormányzó, jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és az ellenzéki, baloldali Szociáldemokrata Párt (SDP) által alapított Restart Koalíció között. 

Jankovics szerint a magyar kisebbségnek nem mindegy, milyen vezetője van Horvátországnak. Az előző négy évben a horvátországi magyar kisebbség rendkívül jó együttműködött az Andrej Plenković vezette jobbközép liberális kormánnyal, és mindenképpen ezt szeretnék folytatni – mondta. Reményét fejezte ki, hogy rekordszámú támogatást kapnak, amely elősegíti az ügyüket és legfőbb céljukat, hogy megállítsák, illetve visszafordítsák az asszimilációs folyamatokat.
Horvátországban közel 15 ezer magyar él. A 2016 szeptemberében tartott választásokon közel 5600 magyar nemzetiségű horvát állampolgár szavazott magyar listára. Jankovics Róbert akkor a Magyar Egyesületek Szövetségének (MESZ) elnökét, Juhász Sándor korábbi képviselőt utasította maga mögé.
A 151 parlamenti képviselő közül 140-et az ország 10 választókerületében választanak meg, minden választókerületben 14-et a politikai pártok listáiról. A parlamentbe jutási küszöb 5 százalék. A nemzeti kisebbségek összesen további 8 garantált képviselőt juttathatnak be a törvényhozásba - közülük a magyarok és az olaszok egy-egy kisebbségi képviselőt választhatnak, a szerbek pedig hármat. A magyar parlamenti képviselői helyért egyetlen jelölt indul, Jankovics Róbert, így ő már biztos befutónak számít. További három képviselőt a horvát diaszpóra választ meg, itt csak azok voksolhatnak, akiknek nincs bejelentett lakcímük Horvátországban.