2024. április 23., kedd

Horvát előrehozott választások: az exit poll szerint a kormányzó párt nyert

Az exit poll-adatok szerint a kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nyert a parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A húszezer választó megkérdezésén alapuló felmérés szerint a HDZ 61, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) által alapított Restart Koalíció 44 mandátumot szerzett a 151 fős táborban. A harmadik helyen a januári elnökválasztáson harmadikként befutó Miroslav Škoro eszéki horvát üzletember, népszerű énekes által létrehozott Haza Mozgalom nevű párt áll 16 mandátummal. További 8-8 mandátuma van a Híd Függetlenek Listája (Most) és a Možemo! (Képesek vagyunk rá!) nevű újbalos pártok és a zöldek szövetségének, valamint három mandátumot szerzett még a Párt névvel és vezetéknévvel (Stranka imenom i prezimenom) balközép pártok szövetsége.

Hivatalos részeredmények este 9-től, pontosabbak csak éjfél körül várhatók a vasárnap zajló, előrehozott horvátországi parlamenti választásokról.

Délig kevesebben adták le voksukat, mint négy évvel ezelőtt; a szavazásra jogosult polgárok 18 százaléka járult az urnákhoz - szájmaszkban, sokan gumikesztyűben.

(Bár a kormány mandátuma eredetileg október 14-én járt volna le és a következő választásokat december végéig kellett volna megtartani, a kormány szerint a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet most kedvez a választások megtartásának.)

Az előrejelzések szerint sem Andrej Plenković miniszterelnök kormányzó, jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nevű pártja, sem fő vetélytársa, Davor Bernardić ellenzéki, baloldali Szociáldemokrata Pártja (SDP) nem tud majd egyedül kormányt alakítani.

Az eszéki zenész-énkes-politikus, Miroslav Škoro és a Haza Mozgalom nevű politikai tömörülése csekély támogatásra számíthat a szavazóktól.

Ez a zágrábi nő alig várja, hogy "megjelenjenek az első részeredmények". Mert úgy véli, "ennél bizonytalanabb végkimenetelű politikai verseny még soha nem volt Horvátországban". Azt mondja, "nem túl szerencsés időpontot találtak a választások megtartására. Jó lenne tudni, a hatalomban lévők miért mégis ezt választották."

Ez a nyugdíjas asszony lemondóan bevallja, "nincsenek elvárásai. Szerinte semmi nem fog változni, abszolút semmi."

A koronavírus-járvány árnyékában zajló választások hangulatáról Siposhegyi Zoltán kollégánk számol be.

"Andrej Plenković éppen az imént viccelődött azzal, hogy reggel még nem volt láza. Így reméli, hogy a szavazókörben senkit sem fertőz meg. Az viszont kevésbé vicces, hogy az elmúlt napokban Horvátországban több tucat új esetet jelentettek. És a második hullám félrekezelése a miniszterelnöki székébe is kerülhet."