2024. március 28., csütörtök

Mali: Július 7-én érkezik a harmadik minimálbér

A munkahelyek októberig biztosak

Siniša Mali szerbiai pénzügyminiszter a Prva TV-n kijelentette, hogy július 7-én, kedden befizetik a harmadik „koronaminibálbért”.

Miután a háromból július 7-én az állam befizeti az utolsó minibálbért is a valamivel több mint 1 millió foglalkoztatottnak, ugyanezek a munkavállalók biztosak lehetnek, hogy további három hónapig, azaz október végéig megtarthatják munkahelyüket. Arról van szó, hogy mindazok a vállalatok, melyek igényelték az általuk foglalkoztatottak számára az állami támogatást egyúttal elfogadták azt a feltételt is, hogy az utolsó, 3. minibálbér befizetése után legalább három hónapig foglalkoztatják majd ezeket az embereket. Ezt az állam havi szinten ellenőrzi, október 31-ével bezárólag. A pénzügyminiszter hozzáfűzte, hogy az intézkedéseknek köszönhetően számos üzem, gyár fennmaradhatott.

Ugyanakkor a sajtó ma már arról cikkez, hogy nehéz ősz vár ránk. A Blic mai számában közgazdasági elemzők és a gazdasági élet szereplői úgy nyilatkoztak, hogy őszre mutatkoznak majd meg igazán a gazdasági válság negatív közvetkezményei, az év utolsó harmadában pedig felmondások, bércsökkentések következhetnek be, különösen azokban a vállalatokban, melyeket a pandémia közvetlenül érintett.