2024. április 19., péntek

Orvosmisszió a Délvidéken

A veszélyhelyzet megszűnése után első alkalommal indult útjára a Katolikus Karitász szervezésében az Orvosmisszió. 2018 áprilisát és 2019 májusát követően, harmadszorra érkezett Muzslyára az orvosok, medikusok csoportja. Így ez az alkalom utánkövetésre is lehetőséget ad, hiszen a családok már nem először vesznek részt különféle vizsgálatokon, sőt kifejezetten számítanak rá egyaránt a szülők és a nevelők.

Fotó: Kecskés István

Fotó: Kecskés István

Elsősorban megelőző vizsgálatokat végeznek: gyerekeknél szemészeti, fogászati, mozgásszervi betegségek szűrése, felnőttek esetében vércukorszint-, vérnyomásmérés, EKG-vizsgálat elvégzése mellett nőgyógyászi vizsgálattal bővültek a látogatások.

A helybeliek azért értékelik különösen a missziót, mert most sorban állás nélkül végezhetnek el a szakorvosoknál több fajta vizsgálatot, olyanokat is, amelyekre a nehezen, vagy egyáltalán nem lenne lehetőségük.

A Katolikus Karitász Orvosmissziója 2017-óta végez prevenciós szűrővizsgálatokat Kárpátalján. A misszió önkéntes orvosai az elmúlt több mint két és fél évben eljutottak a legtávolabbi, legnehezebben megközelíthető és egészségügyi szempontból a legelhanyagoltabb magyarok lakta településekre is (Kőrösmező, Terebesfejérpatak, Nagybocskó, Gyertyánliget, Aknaszlatina). Vizsgálataikat több helyen már 2-3 alkalommal megismételték, és folyamatos gondozást biztosítanak, cserélik a szemüvegeket, lúdtalpbetéteket és ellenőrzik a gyermekek állapotváltozását.

A Misszió létszáma a kezdeti 8-ról 2020 tavaszára 72 főre emelkedett. Közülük 31-en szakorvosok, rezidensek, míg 16-an a Medikusmisszió tagjai. Az Orvosmisszió 2020 márciusáig több mint 3000 óvodás és kisiskolás szemészeti, fogászati és ortopédiai, több mint 2000 felnőtt EKG-, vércukor- és vérnyomásvizsgálatát, továbbá több mint 500 nőgyógyászati- és rákszűrést végzett el a határon túli magyarok körében. A vizsgálatok eredményeképpen a Karitász csaknem 700 szemüveget és 1000 lúdtalpbetétet juttatott el a gyermekeknek.

Fotó: Kecskés István

Fotó: Kecskés István

Az orvosi szűrések alkalmával 2018 tavaszától a misszió nőgyógyászati és a gyermek-nőgyógyászati tanácsadást is tart, és megkezdte ismeretterjesztő előadásait egészségmegőrzés, függőségprevenció témakörben. Tavaly óta végeznek nőgyógyászati rákszűrést és az Orvosmisszió konduktorának segítségével elkezdődött a fogyatékossággal élő gyermekek segítése is. Alkalmanként bőrgyógyászszakorvos is segíti a megelőzést. A gyermekek és a felnőttek szűrése mellett a gyermeket váró kismamák segítése és a csecsemőkorú gyermeküket nevelő édesanyák támogatása is feladatkörükbe tartozik.