2024. április 19., péntek

Ormányos bogarak Szabadkán

Az elmúlt napokban Szabadkán sok szó esett bizonyos fekete rovarokról, amiket nagy számban figyeltek meg a városban. A parányi fekete rovarok laikus szemmel akár kullancsnak is vélhetőek, így több polgártársunk is megijedt, amikor meglátta őket.

Mint kiderült, a repcebecő-ormányosról van szó, amely most, az olajrepce aratásának megkezdése után, mivel az éltetterét megbolygatták, tömegesen repült be a városba. Mindezt Bognár Pásztor Hajnalkától, a szabadkai Mezőgazdasági Szakszolgálat növényvédelmi szakemberétől tudtuk meg.

A repcebecő-ormányos káposztafélékkel táplálkozik (Fotó: Benedek Miklós)

A repcebecő-ormányos káposztafélékkel táplálkozik (Fotó: Benedek Miklós)

– Évek óta a repce termőterülete növekedésének vagyunk tanúi, és ennek következtében egyre több kártevője jelenik meg vidékünkön. A repce virágzásakor észrevettük, hogy az átlagosnál nagyobb mértékben van jelen a repcebecő-ormányos, amely egyébként nem számít jelentős kártevőnek. Vegyszeres védekezést nem lehet alkalmazni ellene, mivel a repce virágzásakor tilos a vegyszeres permetezés. A rovarnak évente egy nemzedéke van. Áprilisban jelenik meg, és petéit a kis becőkbe rakja. A lárva ott fejlődik, és a magvakkal táplálkozik. Később kirágja magát a becőből, és a talajra hullik. A talaj felszíni rétegében bebábozódik, és az így létrejövő imágó telel át. Ez az imágó az, amelyik megjelent a városban, és amelyik most táplálékot keres magának, hogy felkészüljön a télre. A repcebecő-ormányos jól repül, így tudott eljutni a város központjába is. A mezőgazdasági területeken való elszaporodását az is segítette, hogy az olajrepcét sokszor monokultúrában termesztik, illetve a barkóféléknek tavasszal kedveztek az időjárási körülmények is, ugyanis szeretik a száraz, meleg időjárást – fogalmazott Bognár Pásztor Hajnalka.

A szakember elmondása szerint az utótáplálkozás várhatóan nem tart sokáig, és a repcebecő-ormányosok utána telelőhelyet keresnek maguknak. A repcebecő-ormányos csupán káposztafélékkel táplálkozik, így a városban nem találnak maguknak sok táplálékot. Bognár Pásztor Hajnalka emellett arra is kitért, hogy a jövőben nagyobb figyelmet kell fordítani az olajrepcére, nemcsak a repcebecő-ormányos miatt, hanem a többi kártevő okán is, hisz a repcedarázs, a repcefénybogár, az egyéb ormányos bogarak, valamint a bundásbogár is egyre elterjedtebb lesz.