2024. április 23., kedd

Közös kincseink

Népművészeti tábor az óbecsei Petőfi kultúrkörben

Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben július 13-a és 18-a között Közös kincseink címmel népművészeti tábort tartanak a budapesti Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Ötven néptáncos jelentkezését várták a szervezők, amely rövid időn belül betelt.

– A táborba alsós és felsős gyermekek jönnek, akikkel két csoportban fogunk dolgozni. Naponta hatórás foglalkozást tervezünk számukra, délelőtt és délután is lesz két-két óra néptáncoktatás. Tanítani fog Szabó Róbert, a szlovákiai, Pozsonyban tevékenykedő Ifjú Szívek Táncszínház táncosa, Fenyvesi Zénó, a békéscsabai Bartók Béla szakgimnázium és művészeti iskola diákja, illetve Cseszák Korcsik Anikó és Cseszák Balázs néptáncoktatók. Ezenkívül a budapesti Hagyományok Háza munkatársa, Babinecz Sándor is tart foglalkozásokat, aki erdélyi férfi táncok módszertanával foglalkozik a táborban. A táncok mellett népdalokat is tanulnak a táborozók, akiket Kovács Franciska, a Szegedi Juhász Gyula Pedagógusképző Karának hallgatója tanít, de kézműves-foglalkozások is várják a táborozókat – mondta Cseszák Korcsik Anikó, a Petőfi kultúrkör munkatársa.

A szervezők elmondása szerint a tábor bentlakásos lett volna, de a koronavírus miatt ezt nem vállalták, így napközis tábor lesz. A tábor célja a néptánc és a népdal megszerettetése, a népdalok megismertetése, a kézügyesség fejlesztése, népszokásainkkal való ismerkedés, valamint a közös kincseink megőrzése.

– A tánc és énekek mellett falujátékot tervezünk, Rókus Zoltán színművész drámapedagógiai játékokkal fogja tarkítani a táborunkat, de Szerda András is a vendégünk lesz, aki bemutatót tart a régi tárgyakról, illetve Óbecse napsugaras oromzatairól is beszélni fog. Hangszerbemutatót a Fokos zenekar tagjai tartják, akik a táborban és a táborzáró gálaműsoron is muzsikálnak – tette hozzá Cseszák Korcsik Anikó.