2024. április 24., szerda

Díjazták Virág Imrét, a Bodrost és Karácsonyi Józsefet

Adán átadták a díjazottaknak a községi képviselő-testület nyilvános elismeréseit és a polgármesteri köszönőleveleket

Ada község napja alkalmából csütörtökön díszülést tartott a községi képviselő-testület a községházán, ahol Búcsú Attila képviselő-testületi elnök és Bilicki Zoltán polgármester átadta a kitüntetetteknek a 2020-as községi elismeréseket és a polgármesteri köszönőleveleket. A díszülésen köszöntötték az egybegyűlteket, köztük a képviselő-testület tagjait, az önkormányzat, a közintézmények és a közvállalatok, az állami szervek és az egyházak képviselőit.

A díjazottak az önkormányzat vezetőivel (Csincsik Zsolt felvétele)

A díjazottak az önkormányzat vezetőivel (Csincsik Zsolt felvétele)

A képviselő-testület Ada község napja, július 2-a alkalmából három díjat adományozott két községi személynek és egy zenekarnak, miután tevékenységükkel hozzájárultak Ada község fejlődéséhez és fejlesztéséhez. A legrangosabb elismerésben, Ada község Pro Urbe díjában részesült munkásságáért Virág Imre adai zeneszerző és zenész, a Baraparty zenekar egyik alapítója és vezetője, valamint az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör és a Musica Humana kamarakórus tagja, illetve az Ada Fest egyik fő szervezője. A díj indoklása szerint Virág Imre sokoldalú művész, aki zeneszerzőként és zenészként 1984-ben alkotta meg első műveit. A dalaiban eredményesen ötvözi a különböző zenei irányzatokat, a blest, a rockot és a népdalt. Mindenki azonosulhat a dalszövegeivel, amelyekben a szerelem, az intimitás, a siker, a csalódás és a társadalmi kérdések jelennek meg. Emellett foglalkozik fiatal zenei tehetségek képzésével is, amivel hozzájárul a vajdasági és az Ada községi zenészek táborának növekedéséhez.

A fiatalok alkotótevékenységének elismeréseként az idén Ada község Iuventus Pro Urbe díjában a Bodros tamburazenekar részesült. Az adai Vadvirág HK keretében működő tamburazenekar sikeresen szerepelt több népzenei vetélkedőn. Többek között 2019 őszén a budapesti Felszállott a páva népzenei vetélkedőn, ahol a középdöntőig jutottak, majd az ünnepélyes díjkiosztón elnyerték a közönség különdíját. Megmozgatták szinte a teljes adai közösséget, és Ada községet a legjobb fényben mutatták be. A Bodros tamburazenekar szívesen fellép szűkebb pátriánkban és az anyaországban is, aktív részese a Vadvirág HK és a vajdasági táncházmozgalom számos tevékenységének. A plakett mellett a Iuventus Pro Urbe díjban részesülő személyeket pénzjutalom is megilleti, mégpedig egyhavi nettó átlagbér. A díjat átvette Zombori Péter, a zenekar művészeti vezetője, valamint a tamburazenekar tagjai, Apró Boglárka, Pálfi Péter, Pálfi Patrik, Uller Botond és Lévai Balázs.

Ada község Életműdíját az idén Karácsonyi József adai tanár érdemelte ki az oktatás és nevelés területén folytatott kimagasló munkásságáért, valamint a közéletben elért eredményekért, amelyek hozzájárultak Ada község tekintélyének növeléséhez bel- és külföldön. A díj indoklása szerint Karácsonyi József elhivatott tanár és pedagógus, aki foglalkozik a diákok oktatásával és a felnőttek szakmai képzésével, számos bel- és külföldi projekt résztvevője, folyamatosan képzi magát, óriási része volt az ISO-szabvány bevezetésében az adai Műszaki Iskolában. Továbbá számos községi, tartományi és köztársasági munkatestület tagja, és aktív szakszervezeti munkás, aki tevékenységével hozzájárul a pedagógusok helyzetének javításához. A munkásságának elismeréseként 2019 októberében Helsinkiben átvette az EU kiváló szaktanára elismerő oklevelet.

Ada község napja alkalmából Bilicki Zoltán polgármester köszönőlevelet adományozott négy személynek és egy vállalatnak, akik, ill. amelyek az elmúlt időszakban tevékenységükkel és támogatásukkal példát mutattak a közösségnek. Papp Ferenc valkaisori lakos a közösség szolgálatáért részesült köszönőlevélben, miután a törökfalui helyi közösségi tanácsának tagjaként és alelnökeként tizenhat éve önkéntes munkával szolgálja a faluja lakosait. Köszönőlevelet vehetett át Pámer Csilla adai származású színésznő, aki 2011 szeptemberétől a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának a tagja, valamint 2019-ben Pataki-díjjal tüntették ki. Bajúsz Marija Adán tevékenykedő nyugdíjas festő szintén köszönőlevelet vehetett át, mivel negyven éve foglalkozik amatőr festészettel, és már számos festményét jutalmazták díjjal. Köszönőlevélben részesült Aleksandra Stanaćev moholi származású kosárlabdázó, aki 2014 óta a legerősebb európai kosárlabda-bajnokságban, a spanyol első osztályban szerepel. A 2019-es kosárlabda-Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett a szerbiai felnőttválogatott tagjaként. Végezetül a Zupčanik fémipari vállalat tulajdonosai, Gordos Sándor és Károly vehették át a polgármesteri köszönőlevelet az idén márciusban kialakult szükségállapot idején nyújtott támogatásért és önzetlen segítségért, amellyel a Zupčanik vállalat hozzájárult az önkormányzat által foganatosított intézkedések eredményesebbé tételéhez.

A díszülés végén Virág Imre és Karácsony József köszönte meg az elismeréseket a díjazottak nevében, majd a Bodros tamburazenekar mutatkozott be két zenei produkcióval.