2024. április 18., csütörtök

A népzene szeretetére való nevelés

A Juhász Népzenei Tábornak az idén is a Domus Pacis adott otthont

A béke oázisába érkezve vonós hangszerek hangja töri meg a csendet. A pavilon hűvösében a brácsával ismerkedő gyerekek gyakorolnak. Az ebédlőből a nagybőgő búgó hangja szűrődik ki, a gangon pedig a hegedűsök muzsikálnak. Hátulról a haladó brácsás csoport játéka zeng. Ismert dallamokat játszanak, és már elég ügyesen muzsikálnak. Annak ellenére, hogy több csoportban folyik az oktatás, senki sem zavarja meg a másikat. Jól megférnek egymás mellett, és mindenki nyugodtan tud gyakorolni. A Horgos melletti Domus Pacis remek helyszínt biztosít az idei Juhász Népzenei Tábor számára. Több mint harminc gyerek jelentkezett a táborba. A népzene szeretete köti őket össze. Vannak köztük olyanok, akik csak most ismerkednek a hangszerrel. Többen zeneiskolások, és már évek óta kezükben tartják a hegedűt, a brácsát vagy a nagybőgőt. Természetesen vannak visszatérő táborozók is, akik több népdalt is hibátlanul el tudnak játszani.

– A Juhász Népzenei Tábort 2013 óta szervezzük meg. Eddig különböző helyszíneken tartottuk, és már második éve rendezzük meg a horgosi Domus Pacisban. Nagyon jó helyszín, hiszen a gyerekek szobákban tudnak aludni. Elkülönített helyeken tudnak próbálni a különböző csoportok. Több mint harminc gyerek jelentkezett. Vajdaság minden pontjáról érkeztek, és néhány magyarországi résztvevő is van. Nincsenek annyian, mint tavaly, de ez valószínűleg a járványnak tulajdonítható. Három csoportban foglalkozunk a vonósokkal. Vannak teljesen kezdők, és olyanok is, akik valamennyi ideje már muzsikálnak. A haladó csoport tagjai már jól tudnak magyar népzenét játszani. Nekik már olyan dolgokat is meg tudunk mutatni, amelyek ínyencségnek számítanak a népzenében. A kezdőkkel én foglalkozom. Sárközi és bácskai dallamokat tanulunk. A középhaladó csoportot Vas Endre vezeti, a haladókkal Csonka Ferenc foglalkozik. Ők kalotaszegi és bonchidai dallamokat tanulnak. A kezdő brácsások Juhász Gyula, a haladók pedig Brasnyó Antal vezetésével vesznek részt az oktatásban. A nagybőgősökkel Dvorácskó Szebasztián foglalkozik – osztotta meg lapunkkal Juhász Gábor, a tábor fő szervezője. Mint kiemelte, a tábor azért hasznos a résztvevők számára, mert azok a gyerekek, akik heti két alkalommal foglalkoznak zenével, itt napi hat órát játszanak népzenét.

A diákok a szabadidő alatt is sokszor kezükbe veszik a hangszert. Esténként mindenki közösen zenél. Kisebb formációk alakulhatnak ki – ez a vajdasági népzenei utánpótlás miatt is fontos.

Betekintettünk a haladó hegedűsök foglalkozására.

– A csoport tagjai már néhány éve muzsikálnak, és van alapjuk. Így komolyabb dolgokkal is tudunk foglalkozni. Erdélyi zenét tanulunk, konkrétabban bonchidai népdalokkal. Emellett kalotaszegi zenét is tanulnak. Mindkettő nagyon közkedvelt a táncházakban. Biztos vagyok benne, hogy hasznát fogják venni – mondta Csonka Ferenc, a csoport vezetője.

A gyerekek között ismerős arcokkal is találkozhattunk. A horgosi Tilinkó Luca tavaly is részt vett a táborban. Annyira megtetszett neki, hogy úgy döntött, az idén is eljön. Ő is jól érzi magát a Domus Pacisban.

– Tavaly nagyon sok barátot szereztem, és az idén is nagyon sokan eljöttek. Lassan négy éve hegedülök. Eddig népzenét játszottam, és szeptemberben elkezdtem járni az alapfokú zeneiskolába. Emellett népi énekkel is foglalkozom a szegedi piarista gimnáziumban. Ezenkívül a horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület néptáncosa vagyok – tudtuk meg Lucától.

Zadrepkó Iliján Szabadkáról érkezett a táborba. Első alkalommal járt itt, és az egyik ismerősétől hallott erről a lehetőségről.

– Három-négy éve muzsikálok. Nagyon jól érzem magam, elég sok embert ismerek, így nem volt nehéz beilleszkednem. A zenélés mellett esténként néptáncolok is. Mindkettőt nagyon szeretem. Szerintem jövőre is jönni fogok – hallottuk Ilijántól.

Margit Andrea szintén Szabadkáról érkezett. Ő is a haladó csoportot erősítette.

– Tavaly is voltam a táborban, és nagyon megtetszett. Sok barátot szereztem. Emellett járok néptáncra. Hét éve hegedülök a zeneiskolában, és egy éve játszom népzenét. Jövőre is mindenképp eljövök – mondta Andrea.

A temerini Marković Anna az édesanyja ajánlására jött el. Testvére tavaly részt vett a táborban, ezért ő is kedvet kapott, hogy csatlakozzon.

– Szívesen jöttem, mert ez új élmény és tapasztalat számomra. Körülbelül hét éve foglalkozom zenéléssel, nemrég fejeztem be az alapfokú zeneiskolát. Emellett népzenét is szoktam játszani hegedűn. Nagyon jól érzem magam, és remélem, hogy még sok olyan eseményen tudok részt venni, amely ugyanilyen hangulatos, mint ez – osztotta meg velünk gondolatait Anna.

Esténként a gyerekek szakmai előadásokon vehettek részt. A népzenével kapcsolatos témákról hallhattak, amelyek kötődnek a hangszeroktatáshoz. Például a vajdasági vonószenekarok történetét is megismerhették. Népi éneket is tanulhattak Csizmadia Anna vezetésével. Estefelé a néptáncra is jutott idő. A nap megkoronázásaként mindenki együtt muzsikálhatott. A tábort gálaműsorral zárták, amelyen a résztvevők megmutathatták szüleiknek, mit tanultak az egy hét alatt.