2024. április 19., péntek

Orbán: Jó évet zár a V4

Lengyelország vette át a visegrádi négyek elnöki tisztét

A visegrádi csoport (V4) segíteni akarja az Európai Uniót (EU) a koronavírus utáni jövője alakításában –  jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a pénteki varsói, regionális csúcstalálkozót követő közös kormányfői sajtóértekezleten.

A tárgyalást követő közös sajtótájékoztató (Fotó: MTI)

A tárgyalást követő közös sajtótájékoztató (Fotó: MTI)

Az egy évig tartó soros lengyel V4-elnökséget nyitó megbeszélésen a kormányfők arról beszéltek, hogy a térség országai, nagyon szolid gazdasági alapokkal rendelkezve, egyúttal tanúsítva, mennyire helytállóan tudták átvészelni a járványt, segíteni akarják az EU jövőbeni változásait – tájékoztatott Morawiecki.

NE BÜNTESSÉK A JÓ JÁRVÁNYKEZELÉST!

Utalt konkrétan a közeljövőben az uniós színtéren megvitatandó 2021–2027-as költségvetési tervre, az európai gazdaság élénkítését célzó helyreállítási tervre. Közölte azt is: a V4 egységes álláspontot képvisel a menekültek átirányítását és az EU külső határainak védelmét illetően.

A lengyel kormányfő szerint a költségvetési tárgyalásokon két tényezőt kell figyelembe venni: egyrészt nem lehet ma büntetni a közép-európai térség országait – amelyeket a második világháború után a vasfüggöny rossz oldalán hagytak – amiatt, hogy továbbra is más országoknál kevésbé vagyonosak. Másrészt nem lehet őket büntetni azért sem, hogy a nyugat-európai országoknál határozottan jobban kezelték a koronavírus-járványt – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Morawiecki hangsúlyozta: a V4 vezetői rugalmas költségvetés mellett kardoskodnak, mivel – mint fogalmazott – „nem mindenkinek jó ugyanaz a cipőméret”, egyes dél-európai országok a munkanélküliség legyőzésére, mások infrastrukturális fejlesztésekre fordítanák az eszközöket.

A V4-ek a július 19-ei brüsszeli EU-csúcstalálkozón egységesen képviselik majd álláspontjukat – ígérte Morawiecki.

MEG KELL NYERNI A MÁSODIK CSATÁT IS

„Jó évet zár a V4, európai összehasonlításban mind a négy ország jól kezelte a járványt, így az első csatát megnyerték”– mondta a sajtótájékoztatón Orbán Viktor.

A magyar kormányfő kiemelte: a második csata a munkahelyek megőrzése, a gazdasági növekedés megindítása. Mind a négy ország ellenőrzés alatt tartja az államadósságát, nem miattuk van most szükség rendkívüli európai pénzügyi tervre – tette hozzá.

Közölte: Magyarország ösztönösen ellenzi a közös hitelfelvételt, de vannak országok, amelyeknek most segíteni kell, ezért elfogadják az uniós megközelítést, hogy hitelt vegyenek fel. Kifejtette: ugyanakkor tény, hogy jelenleg messze vannak a megállapodástól. Most a tagállamok között egy okos pénzügyi szövetségre van szükség, és a jelenlegi javaslat ettől messze áll – mondta.

Orbán Viktor szerint  Lengyelországnak kulcsszerepe lesz a tárgyalásokon, hiszen most vette át a V4 vezetését, így nagyobb felelősség nyomja a lengyel kormányfő vállát, mintha csak a saját országáért tárgyalna.

A miniszterelnök azt mondta: bíznak a tárgyalások sikerében és abban, hogy mindenhol olyan vezetők kerülnek meghatározó pozíciókba, akik gazdaságorientált gondolkodásúak és képesek rendbe hozni országuk gazdaságát a járvány után. Közölte: azért szurkol Donald Trump amerikai elnöknek is, mert meglátása szerint csak ő képes rendezni az amerikai gazdaságot a járvány után.

Megjegyezte: Magyarországon elfogadták a 2021-es költségvetést, és extra európai uniós pénzek nélkül alkották meg ezt a büdzsét. Közölte: azt kérte a lengyel kormányfőtől, hogy a migrációra is legyen gondja a V4-nek. Magyarországon látják, mi történik, a migráció folyamatosan erősödik, egyre több embercsempészt fognak el, az illegális belépési kísérletek száma nő, és a járvány miatti megbetegedések száma emelkedik a migrációs útvonalon – sorolta.

Hangsúlyozta: először a járvány leküzdése, majd a gazdaság újraindítása, valamint a migrációs helyzet kezelése lesz a feladat, és a V4 elnökségét most átvevő Lengyelország mindebben számíthat Magyarország teljes támogatására.

A VILÁGHÁBORÚ ÓTA PÉLDA NÉLKÜLI VÁLSÁG

Andrej Babiš cseh kormányfő aláhúzta: a V4 országai számára fontos, hogy egész Európa minél hamarabb legyőzze a koronavírus-járványt és gazdasági állapota jó legyen. Közlése szerint a kormányfők megegyeztek abban, hogy uniós színtéren törekedni fognak az összes EU-tagállam számára igazságos költségvetés elfogadására, arra, hogy a járvány utáni helyreállítási terve is megfeleljen a nemzeti gazdaságok szükségleteinek.

A V4-nek jól megfogalmazott tervei vannak arról, hogyan lehet előmozdítani Európát, hogy erősebb, akcióképesebb legyen, hogy világos vízióval rendelkezzen – szögezte le Babiš. Szerinte a járvány okozta válság legyőzésének érdekében az Európai Bizottságnak prioritásként kell kezelnie az uniós belső piacot, egyúttal az EU-nak törekednie kell kereskedelmi szerződések megkötésére az Egyesült Államokkal és más külső országokkal.

Igor Matovič szlovák kormányfő megállapította: Lengyelország nagyon nehéz időkben veszi át a V4 soros elnökségét. Kifejtette: a második világháború óta példa nélküli a válság, és az ilyen helyzetekben a V4-nek, az EU-nak is össze kell tartania. Annak ellenére, hogy Szlovákia a területét tekintve a V4 legkisebb tagja, a csoport olyan közösséget képez, amelyben nincsenek tekintettel a nagyságra, ahol mindenki egyenlő, ami egy jó és egészséges közösség tulajdonsága – mondta.