2024. április 16., kedd

Rövid időn belül kormány

A Tartományi Választási Bizottság kihirdette a végleges eredményeket

A Tartományi Választási Bizottság kihirdette a június 21-én megtartott tartományi választások végleges eredményét. Ez alapján a Szerb Haladó Párt szerezte meg legtöbb mandátumot, összesen 76-ot. Az induló 9 jelöltlista közül 7 érte el a választási küszöböt, így az SZHP mellett a tartományi parlamentben jelen lesz még az SZSZP–ESZ koalíció, a VMSZ, a Vajdasági Front, a Szerbiai Királyságért lista, a Metla (Seprő) 2020, valamint az SZRP is.

A nyilvánosság csak az egyeztetéseket követően fogja megtudni a hétvégén vagy a hétfői parlamenti ülésen, hogy mely pártok kapnak helyet a leendő kormányban (Fotó: Ótos András)

Fotó: Ótos András

A tartományi képviselőházban a mandátumok mintegy kétharmadát az SZHP birtokolja, míg a Szerbiai Szocialista Párt–Egységes Szerbia koalíció listája 13 mandátummal lesz jelen. A Vajdasági Magyar Szövetség listája sem maradt le sokkal, ők 11 mandátumot szereztek ebben az összetételben, míg a Vajdasági Fórum 6-ot, a Szerbiai Királyságért lista 5-öt, csakúgy mint a Metla, a Szerb Radikális Párt pedig 4 képviselőt delegálhat. A tartomány területén az 1.696.292 szavazati joggal rendelkező polgár közül 852.972 polgár szavazott, és 42.562 szavazólap volt érvénytelen.

A Köztársasági Választási Bizottság az elmúlt napokban megismételt választások után sem hozott pénteken még végleges döntést. Az üléseket elektronikus úton tartják a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzet miatt. Ezeken az üléseken a megismételt választásokra benyújtott szabálytalanságokat, panaszokat vitatják meg, de úgy tűnik, nem változott sokat a mandátumok elosztása. Az adatok 97 százalékos feldolgozottsága mellett az SZHP 189 mandátumot kap, az SZSZP–ESZ koalíció 32-t, a SPAS 12 mandátumot, míg a kisebbségi listák közül a VMSZ 9 mandátummal rendelkezik majd, Muamer Zukorlić 3-mal, csakúgy mint az Albán Demokratikus Alternatíva, míg Sulejman Ugljanin listája 2 mandátumot kap.

Aleksandar Vučić szerb államfő csütörtökön este a közszolgálati televíziós vendégszereplése során azt mondta, várhatóan rövid időn belül megalakul a köztársasági képviselőház és az új összetételű kormány is rövid időn belül feláll. Szavai szerint az új kormányfő energikus, szorgalmas és harcias kell hogy legyen. Véleménye szerint Ana Brnabić kiváló kormányfő volt, ám egyelőre nem akarta elárulni, kit lát az új kormány élén. Arról sem számolt be, hogy kik lesznek a kormánytagok, annyit viszont elárult, hogy Nebojša Stefanovićra továbbra is számít, azt viszont nem erősítette meg, hogy miniszterként számít-e rá a későbbiekben is.

Az államfő elmondta ugyanakkor, hogy tárgyalásokat folytat az SZSZP-vel és Aleksandar Šapićtyal , a SPAS listavezetőjével a kormány összetétele kapcsán is.

Rámutatott ugyanakkor, hogy az ország útja továbbra is az eurointegráció folytatása, így kompromisszumos megoldást kell találni Koszovó kérdésére is, mert anélkül az EU-csatlakozás nem hogy lelassul, hanem teljesen leáll.

A siker titka nem egyéb, mint hogy el kell hitetnünk magunkkal, hogy meg fogjuk változtatni a világot...” (Tom Peters)

Végérvényessé váltak a június 21-ei választások eredményei. Az önkormányzati voksolás eredményeit napok óta ismerjük, írta Facebook bejegyzésében Pásztor István. Rámutatott, bizonyossá vált, amit eddig is tudtak: a Vajdasági Magyar Szövetség történelmi sikert aratott köztársasági, tartományi és önkormányzati szinten egyaránt. Az ország több szavazóhelyén megismételt választások nem befolyásolták érdemben a végeredményeket.

– Ezek alapján Belgrádban 4 helyett 9 magyar képviselőnk lesz, a tartományi parlamentbe pedig 6 helyett 11 képviselőt delegál a VMSZ. A helyi önkormányzatokban 109 helyett 169-en fogják ellátni érdekeink képviseletét. Ez azt eredményezi, hogy nem lesz olyan magyarok lakta település Vajdaságban, amelyben ne lenne kihez fordulni a képviselő-testületekben.

A VMSZ elnökeként még egyszer szeretnék Önöknek köszönetet mondani támogatásukért!

Írjuk együtt tovább a vajdasági magyar közösség történetét és higgyünk az összefogás erejében!

Ígérem, megfogjuk hálálni bizalmukat! – fogalmazott bejegyzésében a párt elnöke.