2024. március 28., csütörtök

Köszönet az áldozatos munkáért

A televíziós távoktatásban résztvevő pedagógusoknak tanúsítványt adott át a Magyar Nemzeti Tanács

A távoktatás idején 176 vajdasági magyar osztálytanítót és tanárt láthattunk a Pannon Televízió képernyőjén. Március 18-a és május 29-e között összesen 1192 televíziós órát sugároztak. Ezek megszervezéséért a Magyar Nemzeti Tanács, a tanórák rögzítéséért pedig a Pannon Televízió felelt. Az órákat a televízió stúdiója mellett Zentán, Topolyán, Óbecsén, Nagybecskereken, Újvidéken, Horgoson, Adán, Bácsfeketehegyen, Temerinben, Magyarcsernyén, Torontálvásárhelyen rögzítették. Az MNT pénteken egy tanúsítványosztó ünnepséggel köszönte meg a pedagógusok, az iskolaigazgatók és a Pannon RTV munkatársainak segítségét. A pedagógusok a tanúsítvány mellett honoráriumban is részesültek.

Hajnal Jenő átadja a tanúsítványt (Fotó: Gergely Árpád)

Hajnal Jenő átadja a tanúsítványt (Fotó: Gergely Árpád)

Az ünnepségen a többi között jelen volt Pásztor István, a tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Vicsek Annamária, az Oktatási, Tudományos és Technológiai Fejlesztési Minisztérium államtitkára, Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság titkára, dr. Halasi Szabolcs,  a Tartományi Felsőoktatási és Tudományos Kutatási Titkárság segédtitkára, mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, a középiskolai digitális távoktatás koordinátora, De Negri Ibolya, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagjai, az általános iskolai digitális távoktatás koordinátora, dr. Ivanović Josip, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dékánja, dr. Fürsztner Igor, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola igazgatója, Dolinszky Lenke evangélikus hitoktató, Szakály József katolikus lelkész, Harangozó László református lelkész, Kozma Zoltán, a Pannon RTV műsorigazgatója és Maráczi Barabás Mónika, a Pannon RTV speciális műsorainak főszerkesztője.

A program a Himnusszal kezdődött, amelyet Kisimre Szerda Anna népdalénekes, a topolyai Kodály Zoltán Művelődési Egyesület elnöke és az MNT tagja adott elő. Elsőként mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke köszöntötte a megjelenteket.

– A Magyar Nemzeti Tanács nevében hálámat szeretném kifejezni önöknek a közösségünkért tett fáradozásukért, és megköszönni, hogy felkérésünkre bekapcsolódtak a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása végett kihirdetett szükségállapot ideje alatt az általunk megszervezett, tantermen kívüli digitális munkarendbe, és hogy áldozatos, megfeszített, színvonalas pedagógusi munkájukkal hozzájárultak a Pannon Televízió és az MNT közös, magyar nyelvű távoktatási programjának megvalósításához. A járványveszély miatt világszerte leállt az oktatás. Szerbiában a tanárok és a tanítók elsőként vállalták, hogy egyik napról a másikra átállnak a távoktatásra, hogy egy olyan munkába kezdenek, amelyet soha nem végeztek el, hogy a gyerekek ne veszítsenek tanévet, és hasznos munkát végezhessenek a válságos hónapok alatt is. Legnehezebb helyzetben az elsős, másodikos gyermekek és szüleik voltak. Az írást-olvasást éppen csak tanuló gyerekektől még nem várható el az önálló munka. Ők igényelték leginkább a szülők támogatását, segítségét ahhoz, hogy elvégezzék a feladataikat. Nagyon köszönjük a szülők munkáját is, mert az ő áldozatkészségükön is múlott, hogy ne legyenek hiábavalóak a pedagógusok erőfeszítései – emelte ki Hajnal Jenő.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár elmondta, a tanúsítványok arról a hatalmas erőfeszítésről adnak tanúbizonyságot, amelyet a pedagógusok tettek.

– Bebizonyították, hogy ha másik eszköz van a kezükben, nem a kréta, hanem az informatika, akkor is ugyanolyan jó pedagógusok, mint amikor a rendes oktatás megy. Láttuk azt, hogy kitűnő pedagógusaink vannak, akik a rendkívüli helyzetben is helytálltak. Gratulálok nekik, és a többi pedagógusnak is, aki mindebből kivette a részét. További sikeres munkát kívánok nekik a következő tanévekben akár a rendes, akár a távoktatásban – hangzott el Nyilas Mihály köszöntőbeszédében.

Vicsek Annamária, az oktatásügyi minisztérium államtitkára a távoktatás idején a pedagógusok minden kérdésére igyekezett választ adni.

– Azért vagyok büszke, mert az, amit a vajdasági magyar pedagógusok a távoktatás során – a szülőkkel, a gyerekekkel együtt és azokkal az intézményekkel, amelyek háttérintézményként a munkájukat segítették – tettek, az mindenféleképp büszkeségre ad okot. Oktatási államtitkárként nyolc kisebbségi nyelven koordináltam a távoktatást. A magyar kisebbség volt az, amely a legjobban működött a távoktatás során. Ez azért van, mert a vajdasági magyar oktatás ilyen kiváló, büszkeségre és dicséretre méltó. Az, amit a terepen levő kollégák az órák felvételével csak egy részeként, egy elemeként a távoktatás minőségének javításához hozzátettek, természetesen erre kellett, hogy épüljön azoknak a kollégáknak a munkája, akik az otthoni számítógép mellett a gyerekek munkáját koordinálták. Tudjuk, hogy ez egy nehéz időszak volt. Nem állunk meg, lesz ennek a történetnek folytatása. Vannak olyan dolgok, amelyeket nem tudunk befolyásolni. Ilyen a koronavírus is. Az oktatásügyi minisztérium azon dolgozik, hogy egy készenléti állapotot állítsunk fel az oktatásban a digitális tananyagok megvalósításában. Ez nem azt jelenti, hogy szeptemberben biztosan távoktatni fogunk – szögezte le Vicsek Annamária.

Pásztor István, a tartományi képviselőház és a VMSZ elnöke beszédében kiemelte, ez a nap csak látszólag szól arról az emberfeletti erőfeszítésről, amelyet a pedagógusok tettek a koronavírus alatt. Ezen túlmenően arról is szól, hogy miként tudunk élni azzal a lehetőséggel, amelyet az állam úgy biztosított számunkra, hogy az identitásunk megőrzése szempontjából fontos kérdések rendezését nekünk engedte át.

– Átengedte nekünk azokat a kérdéseket, amelyek az oktatással, a tájékoztatással, a művelődéssel és a nyelvhasználattal kapcsolatosak. A mai ünnep azért igazán felemelő, megkerülhetetlen és megismételhetetlen, mert ennek a huszonhét éves erőfeszítésnek mutatja meg az ékkövét. Ehhez szeretnék önöknek gratulálni és köszönetet mondani. Mindez nem lett volna lehetséges, ha az egész rendszerben, a Magyar Nemzeti Tanácsban, az iskolák élén és az iskolákban a pedagógusok között nincsenek azok az elkötelezett, eltökélt, akadályokat nem ismerő emberek, akik tűzön-vízen keresztül végigvitték ezt a csatát. Mindez nem lett volna lehetséges akkor sem, ha többedik cikluson keresztül a vajdasági magyar közösségnek nincsen egy egész vertikumot átjáró politikai érdek-képviseleti ereje. Ha ez nem lett volna, akkor mindennek csak a töredékét sikerült volna megcsinálni. Egészen biztos, hogy a mögöttünk levő hónapokból mindannyiunknak le kell vonni a megfelelő konzekvenciákat – hangsúlyozta Pásztor István.

Az ünnepi beszédek után dr. Vitkay-Kucsera Ágota opera-énekesnő lépett fel, akit Klemm Dávid kísért zongorán. A közönség Kálló Béla és Verebes Krnács Erika szavalatát is hallhatta. A műsor után mgr. Hajnal Jenő köszönőleveleket adott át a Pannon RTV munkatársainak, valamint azon iskolák igazgatóinak, akiknek intézményében rögzítették a televíziós tanórák felvételeit. Ezután Hajnal Jenő és De Negri Ibolya átadták a tanúsítványokat azoknak az osztálytanítóknak és tanároknak, akik részt vettek a televíziós órák felvételén.