2024. április 23., kedd
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

A szigor napjai Belgrádban

Országszerte hivatalosan 11 személy hunyt el az elmúlt egy nap alatt

A szerb kormány pénteki döntésének értelmében július 18-áig rendkívüli járványügyi intézkedések lesznek hatályban Belgrádban. A vendéglátóipari létesítmények és az éjszakai szórakozóhelyek 23 óra és másnap reggel 6 óra között nem tarthatnak nyitva. A tömegközlekedési eszközökön (városi és távolsági) és a zárt helyiségekben kötelező védőmaszkot viselni, aki megszegi ezt a rendelkezést, azt 5 ezer dináros pénzbírsággal büntethetik. Zárt helyiségben legfeljebb 100 személy gyülekezhet, míg a szabadban legfeljebb 500, betartva az egymás közötti 1,5 méteres távolságot. Mielőtt elrendelték volna ezeket az intézkedéseket, Belgrádban a járvány miatt rendkívüli helyzetet rendeltek el.

Az utcára vonult belgrádi egyetemisták (Fotó: Beta)

Az utcára vonult belgrádi egyetemisták (Fotó: Beta)

Az említett intézkedéseknek a foganatosítását csütörtökön este Aleksandar Vučić államfő jelentette be a Szerbiai Rádió és Televízióban vendégeskedve. Akkor azt mondta, hogy az egyetemistáknak el kell hagyniuk a kollégiumokat, ám a hallgatók ezt követően utcára vonultak, a bejelentés ellen tiltakozva. Később Mladen Šarčević oktatási miniszter közölte: a hallgatók maradhatnak. A Belgrádban tanuló egyetemisták közül 200-an fertőzöttek koronavírussal, nekik csupán a 20 százalékuk lakik valamelyik kollégiumban, tette hozzá a tárcavezető, majd arra is kitért, hogy Újvidéken és Kragujevacon az egyetemista kollégiumokban nincsenek fertőzöttek, míg Nišben ketten betegedtek meg. Ezt a bejelentést követően az egyetemisták egy csoportja ismét utcára vonult Belgrádban, a következőket követelve – amellett, hogy biztosan a kollégiumokban maradhassanak –: rendkívüli vizsgaidőszak elrendelése, ingyenes koronavírus-teszt minden hallgató számára és a következő évi tandíj eltörlése az önköltségen tanulók számára.

VUČIĆ: ÉN TEHETEK RÓLA

Azért éppen éjszaka 23 és hajnali 6 között nem tarthatnak nyitva a szórakozóhelyek és a vendéglátóipari létesítmények, mert az említett időszakban történt a legtöbb fertőzés, közölte Aleksandar Vučić, és abbéli aggodalmának adott hangot, hogy az összes újonnan azonosított fertőzött 82,5 százaléka belgrádi illetékességű, miközben az ország lakosságának a 22 százaléka él a fővárosban. Az államfő arról is biztosította hallgatóságát, hogy amennyiben rajta múlna, „bezárná” Belgrádot, valamint kijárási tilalmat rendelne el. Ha a következő 4 napban nem javul a járványügyi helyzet, Belgrádot teljes egészében lezárják, tette hozzá Aleksandar Vučić.

Az államfő elutasította azokat a vádakat, hogy az általános választások megtartásával veszélyeztették a polgárok egészségét, majd elmondta, hogy a szavazóhelyeken nagyobb biztonságban voltak az emberek, mint például egy önkiszolgálóban. A műsorvezetőnő arra is kíváncsi volt, hogy az államfőnek, aki egyben a Szerb Haladó Párt elnöke, mi a véleménye párttársainak a választások éjszakáján való magatartásáról, amikor védőmaszk nélkül gyülekeztek és ölelkeztek a párt székházában, ezzel „mutatván példát” a polgároknak. „Én vagyok a felelős, ez a magatartás nem megfelelő üzenetet hordoz magában” – válaszolta Aleksandar Vučić.

AZ ÁLLAMNAK NINCSEN MINDENRE KAPACITÁSA

Predrag Kon (Fotó: Beta)

Predrag Kon (Fotó: Beta)

Predrag Kon járványügyi szakértő, a köztársasági egészségügyi válságstáb tagja szintén kísérletet tett az őszinte beismerésre, a NovaS Tv műsorában. A vírus a járvány kezdete óta soha nem volt annyira aktív, mint amilyen most, emelte ki a szakértő, elmondása szerint az újonnan azonosított fertőzöttek többsége 20 és 40 év közötti személy. Kezdetben arra számítottak, hogy az említett populációnál csak enyhe tünetek alakulnak ki, ám az aktuális helyzet ennek az ellenkezőjét bizonyítja, jegyezte meg a szakértő.

A műsorvezetőnő felidézte, hogy amikor május elején beszélgetett Predrag Konnal, a szakértő csalódottságának adott hangot, amiért rajta kívül a válságstáb szinte minden tagja a járványügyi intézkedések többségének a hatályon kívül helyezése mellett foglalt állást. Amikor az említett időszakot követően, elsősorban június elején, egy ideig jelentősen csökkent a fertőzöttek száma, ám nem sokkal később ismét növekedni kezdett, a válságstáb tagjai továbbra is azt hangoztatták, hogy minden a lehető legnagyobb rendben van és semmi ok az aggodalomra, idézte a műsorvezető a válságstáb egyéb tagjait.

– A vírus csakis az emberek közötti közeli érintkezéssel terjed. Ez nem kizárólag a válságstáb hatáskörébe tartozó kérdés. A válságstáb az említett időszakban nem is ült össze. Hogy miért nem, azt ne tőlem kérdezze. Én egyedül azt tudom, hogy mit csináltam június 11-én, majd 12-én, vagy 13-án. A hírhedtté vált labdarúgó-mérkőzést követően azonnal üzenetet küldtem, hogy egyszerűen elfogadhatatlan, ami ott történt. Nem kaptam választ. Másnap azzal a szöveggel küldtem üzenetet, hogy a mérkőzésen résztvevő szurkolókat szólítsák fel, hogy kerüljék az idősekkel való érintkezést. A következő napokban hasonló jellegű üzeneteket küldtem, a szerb kormány titkárának és a válságstáb többi, egészségügyi szakértő tagjának. Senki nem válaszolt – fogalmazott Predrag Kon.

A műsorvezetőnő ezt követően egy belgrádi COVID-rendelő előtt készített felvétellel szembesítette vendégét. A felvételen a PCR-teszt elvégzésének céljával érkező beteg emberekkel egy egészségügyi dolgozó közli, hogy egyetlen tesztjük sincsen. Amikor a felháborodott páciensek megkérdezték, hogy miért nem, az egészségügyi dolgozó közölte: „Nem tudom. Menjenek a kormány elé, kérdezzék meg ott, vagy kérdezzék meg Lončart.”

– Ennek az országnak egyszerűen nincsen kapacitása arra, amit a polgárok elvárnak tőle. Ezt sem a kormány, sem más nem hajlandó megérteni, vagy elfogadni. Többé nem áll lehetőségünkben tesztelni azokat, akik kapcsolatban álltak a betegekkel, sem saját kérésére nem lehet senkit tesztelni. A felvételen látott helyzetekben azt kell tenni, amit az intézmény alkalmazottja tett, de azt is el kell mondani az embereknek, hogy ne rettegjenek, a betegség nem annyira szörnyű – mondta Predrag Kon.

A RENDSZER STABILITÁSA A TÉT

A betegek számának növekedése ismét veszélyezteti a szerbiai egészségügyi rendszer stabilitását, fejtette ki Srđa Janković immunológus a Prva Tv-nek nyilatkozva. A szakértő szerint néhány hétnek még biztosan el kell telnie, mire jobbá válik az epidemiológiai helyzet, ám ez elsősorban a polgárok fegyelmétől függ, vagyis attól, hogy védőmaszkot viselnek-e ott, ahol ez szükséges, hogy betartják-e a tisztes távolságot, vagy rendszeresen mosnak-e kezet. A Belgrádban foganatosított intézkedések eredménye remélhetően már néhány napon belül érezteti hatását, az újonnan fertőzöttek száma csökkenésének formájában, jegyezte meg a szakértő, majd elmondta, hogy ha a vírus lassabban terjed, az egészségügyi rendszer stabilitása hatékonyabban megőrizhető.

Keretben: 309 új fertőzött – 11 áldozat

A pénteki hivatalos adatok értelmében az országban a SARS-CoV-2-járvány kezdete óta 15.504 személy fertőződött meg a koronavírus új típusával. 24 óra alatt 8102 koronavírus-tesztet végeztek el, ebből 309 eredménye volt pozitív (3,8 százalék).  Az országban jelenleg 2142 aktív megbetegedést tartanak nyilván. Lélegeztetőgép segítségére a légzésben 85 személynek van szüksége. A jelentés által összefoglalt 24 óra leforgása alatt 11 személy hunyt el a betegség szövődményeinek következtében, az egészségügyi minisztérium kimutatása szerint az elhunytak száma ezzel 298-ra növekedett, az elhalálozási arány 1,92 százalék. Az eddigiekben 426.981 koronavírus-tesztet végeztek el az országban.

A Vajdasági Klinikai Központban pénteken 100 pácienst kezeltek a COVID-19 tüneteivel. Ez kilenccel több mint egy nappal korábban. A 021.rs portál értesülései szerint lélegeztetőgép segítségével öt személyt lélegeztetnek. Újvidéken 24 óra alatt 49-cel növekedett a házi karanténban lévők száma – azokról a fertőzöttekről van szó, akiknek enyhék a tüneteik és azokról a személyekről, akik fertőzött személlyel kerültek kapcsolatba. Jelenleg 315 újvidéki van házi karanténban, négy nap alatt több mint a duplájára növekedett a számuk.