2024. április 19., péntek

Tetőzik a járvány?

Több halott a szerbiai koronavírus-gócpontokban

Az elmúlt 24 órában a Novi Pazar-i kórházban öt személy halt bele a koronavírus okozta fertőzés következményeibe, egy személy van lélegeztetőgépen. Nišben három, Vranjéban egy páciens hunyt el. A lesújtó hírek között akad mégis egy biztató: Novi Pazarban mára csökkent az újonnan fertőzöttek száma.

Mirsad Đerlek, a Novi Pazar-i kórház koordinátora elmondta, hogy jelenleg 205 beteget kezelnek, közöttük sjenicai lakosokat is. A sajtónak elmondta, hogy a helyzet súlyos, az egészségügyi dolgozók túlhajszoltak. A Szerbiai RTV jelentése szerint a kórház ma kap 10 lélegeztetőgépet, és a nap folyamán felállítanak egy 150 férőhelyes tábori kórházat is, amellyel 25 katonaorvos és 15 technikus is érkezik. Ezzel lényegesen javulni fognak a gyógykezelési körülmények, szögezte le Đerlek.

Dr. Predrag Kon járványügyi szakember, az országos válságtörzs tagja ugyanakkor a belgrádi közmédia reggeli műsorában kijelentette, most tetőzik a járvány, a jövő héttől kezdve fokozatosan csökken majd az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában.Szavai szerint, amennyiben betartják az emberek az ajánlásokat, akkor csak elméleti esély van arra, hogy tovább növekedjen az új fertőzések száma. Állítása szerint a ma bevezetett intézkedések 14 napig lesznek érvényben. Enélkül a járvány intenzitása nem hagyott volna alább. Azt is bevallotta, hogy nem számoltak a pandémia súlyosbodásával, mert a meleg beálltával a vírusnak gyengülnie kellett volna. A helyzet nem súlyosabb, mint márciusban vagy áprilisban volt, de ha meleg időszakban ilyen vírusintenzitással kell szembesülnünk, akkor arra számíthatunk, hogy a télen még nehezebb lesz.