2024. április 19., péntek

Történelmi csúcsot dönt a globális államadósság

A világ országainak közadóssága az idén meghaladhatja a globális GDP 100 százalékát.

Világszerte rosszabbodott az országokban a közpénzügyi helyzet a kormányok abbéli törekvése miatt, hogy minél nagyobb mértékben csökkentsék a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági következményeit – figyelmeztetett a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Az egyes kormányok igen széleskörű és hathatós intézkedésekkel támogatták a nemzetgazdaságokat elsősorban olyan meggondolásból, hogy így a járvány csillapodása után könnyebb lesz a talpra állás. A nemzetközi pénzintézet kiemeli azonban, hogy az elmúlt hónapokban tett intézkedések következtében a kormányoknak megnövekedett közadóssággal kell szembenézniük: a globális államadósság az idén meghaladhatja a globális bruttó hazai termék (GDP) 100 százalékát.

Az IMF számításai szerint a globális államadósság 2020-ban és 2021-ben történelmi, 101,5, illetve 103,2 százalékos csúcson lesz. Emellett a világ országainak államháztartási deficitje az idén 10 százalékponttal haladja meg a 2019-es szintet. A közgazdászok eleinte helyeselték a kormányok gazdasági segélycsomagjait, most azonban arra figyelmeztetnek, hogy nagyon óvatosnak kell lenni, mert a közadósság megugrott, és kérdés, mennyire lesz elviselhető a nemzetgazdaságok számára.

Nikola Altiparmakov, a szerbiai Pénzügyi Tanács tagja úgy véli, takarékoskodni kell, mert nem minden ország tudja egyformán elviselni az eladósodást:

„Szerbiában az államadósság mértéke nem érheti el azt a szintet, amit az EU országaiban elér, mondjuk akár 90 százalékot is. Körültekintőbbeknek, takarékosabbaknak kell lennünk. Tény, hogy az Európai Unión kívüli országok a tőkepiacokon magasabb kamatokkal adósodnak el, mint az uniós államok. Az EU országai számára kisebb a kamatteher, hiszen ott van mögöttük az Európai Központi Bank és az Unió. Ilyen helyzetben pl. Olaszország, amelynek 150 százalékos az államadóssága, olcsóbban adósodik el, mint Szerbia, mert az EKB nyomtatja a pénzt, és vásárolja az olasz kötvényeket. A szomszédos Horvátország is olcsóbban veri magát adósságba, noha az év végére 90 százalékos lesz az államadóssága, a miénk pedig 60” – magyarázta Altiparmakov a Blicnek nyilatkozva.