2024. április 26., péntek

Robotok csomagolják a lisztet

Jövőre új gépekkel szerelik fel a malmot – Az aratás egy hét alatt befejeződik

 A zentai Žitoprometben folytatódott az elmúlt években megkezdett korszerűsítés, a pékség és a tésztagyár korszerűsítése után a napokban fejezték be a lisztcsomagoló osztály gépesítését, teljes körű automatizálását.

Robotok csomagolják a lisztet zsákokba (Gergely József felvétele)

Robotok csomagolják a lisztet zsákokba (Gergely József felvétele)

A lisztes zsákokat emberi kéz érintése nélkül, robotgépek csomagolják. Decemberben kezdődött a csomagolóosztály, a „pakcentar” modernizálása, az automata gépsorok felszerelése, amit a napokban már működés közben láthattak az újságírók. A saját eszközökből megvalósított, egymillió euró értékű beruházásnak köszönhetően kevesebb emberi munkaerőre van szükség, a zsákos, az egykilós csomagolást, sőt az áru raklapokra való pakolását is gépesítették. A csomagolóosztály kapacitása a modern gépeknek köszönhetően jelentősen megnőtt, amire különösen nagy szükség volt például a koronavírus-járvány nyomán megnövekedett lisztkereslet kielégítése érdekében.

A Žitopromet igazgatója, Predrag Đurović elmondta, hogy a pékség, a tésztagyár és legújabban a csomagolórészleg automatizálásával nem fejeződött be a termelés modernizálása, újabb nagy jelentőségű, a malmot érintő korszerűsítésre, új malomipari gépek beszerzésére és felszerelésére kötöttek májusban szerződést. Jövő őszre már teljesen felújított malomban fogják őrölni a búzát. Ezzel kapcsolatban az igazgató fontosnak tartotta elmondani:

– A csomagolóosztály automatizálása, gépesítése mellett párhuzamosan folynak az előkészületek a malom teljes felszerelésének, a több mint ötvenéves gépeknek újakkal való lecserélésére. A malomban annak idején, ötvenegy évvel ezelőtt Magyarországon gyártott gépeket szereltek fel. Ez a gépsor mind a mai napig jól működik, és napi 260 tonna kenyérgabona megőrlésére alkalmas. A fél évszázada szinte megállás nélkül dolgozó gépek óriási munkát végeztek az elmúlt évtizedekben, a malomban előállított liszt kitűnő minőségű. Az új idők azonban új, még magasabb követelményrendszer elé állítanak bennünket, a kiszolgált képeket új, a legkorszerűbb svájci technológiával készülő malomipari gépsorra cseréljük. Májusban kötöttünk szerződést a malomipari gépek előállításában világvezető svájci céggel a malom teljes felszerelésének a cseréjére. Voltak olcsóbb, jó ajánlatok, de mi a legjobbat választottuk. A malom teljes felújítása mintegy 3,5 millió euróba kerül. A befektetés 90 százalékát bankkölcsönből, a fennmaradó 10 százalékát pedig saját forrásokból fedezzük. Ezért a pénzért teljesen automatizált, a legkorszerűbb, digitalizált, számítógép-vezérlésű technológiát felvonultató berendezéseket kapunk, folyamatos szervizszolgáltatással. A tervek szerint jövő őszre, szeptembertől már az új gépekkel fogjuk őrölni a jövő évi gabonatermést. A befektetés hosszú távon megtérül, hiszen kevesebb energiával, kisebb létszámú alkalmazottal napi 300 tonna búzát őrölhetünk meg a legszigorúbb minőségi szabványok betartásával. A berendezések felszerelését hazai cégek és vállalkozók fogják végezni a svájci szakemberek felügyeletével.

Ami az aratást illeti, Predrag Đurović elmondta, hogy a Žitopromet silóiba, Zentán, Törökkanizsán és Gyálán június 27-e óta veszik át a búzát. Már 6000 tonna kenyérgabona került a tározókba. Amennyiben az időjárás kedvezően alakul, az aratás egy héten belül befejeződhet, a termés átadása zavartalanul és gyorsan zajlik, nincsenek hosszú sorok és várakozás. Már az első szállítmányok alapján megállapíthatták, hogy az idei termés minősége jobb, mint tavaly volt, amikor az ismétlődő esők miatt több mint egy hónapon át tartott az aratás, gombák támadták meg a termést, a búza felgazosodott, vagyis sok bajuk volt tavaly a búzával. Sajnos a termésmennyiség elmarad a jobb évek átlagaitól, mivel áprilisban, a búza bokrosodása alkalmával nem volt elegendő csapadék.

– A gyöngébb termésátlagok ellenére minden bizonnyal sikerül idén is 65 000–70 000 tonna kenyérgabonát felvásárolni a termelőktől, akikkel már hosszú évek óta bizalmon alapuló együttműködést folytatunk. Ezzel a mennyiséggel a Žitopromet egész évi nyersanyagigénye kielégíthető lesz. Ami a búza árát illeti, sajnos még mindig nem alakult ki az ár, egyelőre csak előzetes árat tudunk mondani. A gabonatermelők számára előlegbe 17 dinárt – plusz forgalmi adót – fizetünk. A jogi személyeknek 16 dinárt – plusz a forgalmi adót – előlegezünk meg, amennyiben valakinek azonnal szüksége van pénzre. A búza árának kialakulása után az átadott termés elszámolásakor fizetjük ki az árkülönbözetet – mondta Predrag Đurović igazgató.