2024. április 19., péntek

Sarlós Boldogasszony ünnepe

Ma templombúcsú Topolyán

 A topolyai Sarlós Boldogasszony római katolikus templom 1906 óta áll a hívek szolgálatában. A búcsút, mely a templom nevéhez kötődik, fő ünnepként tartják számon. Fazekas Ferenccel, a topolyai plébánossal a búcsú lényegéről beszélgettünk:

Mióta szerveznek búcsút Topolyán?

– Ezt az ünnepet a középkorban kezdték ünnepelni, Szent Bonaventúrának köszönhetően, aki bevezette a ferences rendbe, majd az egyház is elfogadta ezt. Topolyán mindig volt búcsú, a történelem folyamán többféle változatban tartották meg ezt a nagy ünnepet. A búcsút július 2-án tartja a város, hiszen ez Sarlós Boldogasszony ünnepe, Mária látogatása Erzsébetnél, viszont voltak idők, amikor július első vasárnapján tartották meg. Érdekes, hogy a világon május 31-én tartják ezt az ünnepet.

Hogyan kapcsolódik az egyházhoz?

– Az egyházközösség számára ez nagy ünnep, fő ünnepként tartjuk meg. Ez a templom védőszentjének, címének az ünnepe. A búcsúhoz kötődik egy vallásgyakorlat is, és ha elemezzük ezt a szót, hogy búcsú, akkor észrevesszük, hogy itt egyfajta búcsúzásról van szó, az ember megpróbál elbúcsúzni a bűneitől. Ez megtérésre szólít fel, hogy tiszta szívvel ünnepeljük ezt az ünnepet. Ilyenkor elgondolkodik az ember a templom ünnepének témájáról.

Hogyan zajlik a búcsú?

– A hívek eljönnek a szentmisére, amelyet egy vendégatya, az idén a csantavéri plébános, ft. Utcai Róbert atya celebrál. A papok is megtisztelnek jelenlétükkel, tartunk egy közös szentmisét. Amikor nagyobb számban vannak a hívők, akkor a mise is felemelőbb. A szentmise mindig a búcsú központja. Voltak idők, amikor koncerteket szerveztek, ebben az évben a koronavírus miatt nem szerveztünk, de szeretnénk, ha a búcsú lelki része maradna a fő vonulata.

Nőtt vagy csökkent a búcsúba járók száma?

– Csökkent a számuk. Sokan elvándoroltak, de vannak, akik hazajönnek erre az alkalomra. A búcsúba vidékről is jönnek, tehát falvakból, városokból. Nemcsak a topolyaiak vesznek részt ilyenkor a szentmisén, hanem azok is, akik valamilyen módon kötődnek Topolyához.

A közeljövőben milyen felújítást terveznek végrehajtani a nagytemplomon?

–Tervezzük a templomtorony feljújítását, csak ez nem könnyű vállalkozás, mivel magas épületről van szó. Egy jól szakképzett kivitelezőre, jó szakemberekre és mérnökre lesz szükség. Az elmúlt évtizedekben mindig próbáltuk kijavítani azt a részt, ahol elkorhadt a gerenda, vagy foltozással javítottuk, ahol kellett, de a toronyszerkezet komolyabb javítást igényel.

Bérmálkozás augusztusban

A topolyai egyházközség nyolcadikosai számára a bérmálkozási szentmise augusztus 9-én kilenc órakor lesz. A bérmálkozók és hozzátartozóik július 11-étől minden szombaton 8 és 12 óra között a topolyai plébánián Virág Gábor hitoktatóval személyes megbeszélésen, illetve ügyintézésen vehetnek részt.