2024. április 25., csütörtök

Átlagos terméseredmények, alacsony árak

A legtöbb helyen befejeződött az árpa betakarítása

Körülbelül egy hónappal ezelőtt, az árpa betakarításának megkezdése előtt beszélgettünk legutóbb Kiss Árpáddal, a Szabadkai Paraszt Egyesület elnökével. Akkor úgy tűnt, hogy mind az árpa, mind pedig a búza esetében gyenge terméseredményekre van kilátás. A május végi, illetve június eleji esőzéseknek köszönhetően azonban ez pozitív irányba módosult, így úgy tűnik, hogy mindkét említett növényi kultúra esetében átlagos termésről számolhatunk be, csakúgy mint az olajrepcénél, amelynek betakarítása nagy odafigyelést igényel.

Lapunknak ezúttal is Kiss Árpád nyilatkozott az elmúlt egy hónap tapasztalatairól, valamint a búza és a repce várható terméseredményeiről.

A május végi, június eleji csapadék jót tett a kalászosoknak (Fotó: Gergely Árpád)

A május végi, június eleji csapadék jót tett a kalászosoknak (Fotó: Gergely Árpád)

– A tavaszi hónapok alatt arra panaszkodtunk, hogy kevés a nedvesség, és ennek következtében minden jel arra mutatott, hogy az őszi gabona esetében nem számíthatunk jó termésre. Elvégeztük a szükséges agrotechnikai műveleteket, ahogy kellett műtrágyáztunk, viszont növényvédelemre nem volt nagy szükség, mivel a szárazságban a gombabetegségek előfordulásának esélye minimális. A nedvesség hiányában maguk a kalászok nem fejlődtek rendesen, és úgy tűnt, hogy nagy gondok lesznek. Az utóbbi évek jellemzője, hogy a csapadék hullámokban érkezik. Ha az év végén visszatekintünk az évre, azt láthatjuk, hogy a csapadék mennyisége átlagos, viszont ennek eloszlása csak ritkán alakul a termelők szája íze szerint. A nagyobb mennyiségű csapadék az idén az árpa érési fázisának elején érkezett, vagyis május harmadik harmadában. Azokon a parcellákon, ahol az érés még nem volt előrehaladott állapotban, ahol a növények szára még nem száradt el teljesen, és képes volt arra, hogy felszívja a nedvességet, ott sikerült kifejlődniük a magoknak. Ennek eredményeként elmondhatjuk, hogy habár nem volt rekordtermés, a legtöbb gazda arról számolt be, hogy átlagos terméseredmények voltak. Jómagam meg vagyok elégedve az árpaterméssel, a holdankénti háromtonnás hozam egy közepes terméseredménynek felel meg. Persze voltak ennél gyengébb és jobb terméseredmények is, ami nagyban függött attól is, hogy az adott parcella hol helyezkedett el, az adott terület mennyi csapadékot kapott, és egyéb körülményektől – fogalmazott Kiss Árpád.

A júniusi csapadék egy kicsit lelassította az árpa aratását, már-már félő volt, sikerül-e időben betakarítani a termést. Némely fajta esetében a kalászok megtörtek, és egy újabb vihar következtében ezek a kalászok lehullottak volna.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A parasztegyesület elnöke emellett arról is beszámolt, hogy jelenleg kilogrammonként 15 dináros árat kínálnak az árpáért, ami nem fedi a befektetett összeget sem. A termelők reményei szerint a végleges ár ennél magasabb lesz, körülbelül 18 dináros árra lenne szükség ahhoz, hogy a termelés ne legyen veszteséges. A kisgazdaságok számára egy ilyen látszólag kis áremelkedés is sokat jelentene, hisz mint ahogy beszélgetőpartnerünk elmondta, sokan kölcsönöket vettek fel, amik törlesztése terhet jelent a gazdáknak.

A hagyományok szerint a búza betakarítása Péter és Pál napján vette kezdetét, és akár egy hónapig is elhúzódhatott. Az utóbbi évtizedekben azonban köszönve elsősorban a mind nagyobb teljesítményű gépeknek, az aratás körülbelül tíz nap alatt befejeződik. Mindehhez az is nagyban hozzájárul, hogy a betakarítás kampányszerűen folyik.

– A búza érése az idén egy kicsit késik, de úgy gondolom, hogy vidékünkön július 15-ére befejeződik az aratás. Talán jobb termések várhatóak, mint az árpánál. A búza esetében is igaz az, ami az árpánál, itt is alacsony terméseredményekre számítottunk, viszont végül átlagtermésre van kilátás. A búza esetében is a felvásárlási ár jelenti a legnagyobb gondot – mondta Kiss Árpád.

Az olajrepce mind nagyobb területeket foglal el a határban, és úgy tűnik, ez a tendencia továbbra is folytatódik.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– A repce sokáig van a földön, viszonylag hosszú a vegetációs ideje, viszont nagyon oda kell figyelni a betakarítására. Az sem jó, ha túl korán takarítjuk be, mivel túl sok nedvesség maradhat a magokban, másrészt ha egy kicsit is megkésünk a betakarításával, fennáll a veszélye annak, hogy a magok kiperegnek a becőkből. A nagyobb gazdák oldalkaszát is alkalmaznak, hogy megakadályozzák azt, hogy a kombájn kárt tegyen a még le nem aratott sorokban. Az idei terméshozamról még semmi biztosat nem tudunk mondani, mivel a betakarítás éppen hogy csak elkezdődött, és egyrészt a magas nedvességtartalom miatt nem kapunk reális számokat, másrészt azt is szem előtt kell tartani, hogy általában azok a parcellák érnek be először, amelyeken gyengébbek a terméseredmények – nyilatkozta Kiss Árpád.

Beszélgetőpartnerünk emellett arról is beszámolt, hogy a fentebb említett három növényi kultúra, amelynek érési ideje elméletileg sorban követi egymást, az idén teljesen felborult.

– A betakarítás hagyományosan a sörárpával veszi kezdetét, majd ezt követi a takarmányárpa, ami után a búza aratása következik, legvégül pedig az olajrepcét takarítják be. Az idén ez a sorrend felborult. A sörárpa aratásával egy időben egyes helyeken az olajrepce betakarítása is megkezdődött. Mindez nehéz helyzetbe hozza a kisebb felvásárlókat, amelyeknek nincsenek meg a kapacitásaik ahhoz, hogy egy időben többféle terményt is el tudjanak raktározni. Ilyenkor össze kell hangolni a felvásárlók munkáját – mondta Kiss Árpád.