2024. április 19., péntek

Nincs víz az emeleti lakásokban

Február végén (újból) elkezdődött a nagybecskereki vízgyár próbaüzemeltetése, a polgármester pedig bejelentette, hogy hamarosan megszüntetik a vezetékes víz fogyasztását tiltó rendeletet. Sokan azt remélték, hogy végre megoldódik a város vízellátása. Ehelyett, most, a nyári forróságban, az emeleti lakásokban semmilyen víz sincs.

Nagybecskereken ötven éve keresik az egészséges ivóvíz biztosításának a módját, de továbbra is palackozott vizet vásárolnak vagy az egyetlen öko-kút előtt várakoznak. Közben változtak az ivóvíz minőségével kapcsolatos előírások. Akkor voltak talán a legközelebb a megoldáshoz, amikor az önkormányzat szerződést kötött egy német társasággal.
– 2012 decemberében ittam a Wassertechnik által megtisztított vízből. A pilóta-berendezésben ott volt velem a kollégám is, amikor a német cég mérnöke megkínált bennünket a vízzel. Akkor azt hittük, hogy végre megindul a vízgyárnak az építése. De csakhamar felbontották a szerződést. Új beruházókat találtak, de bebizonyosodott, hogy amit összecsapnak – az kusza lesz, mondta Zoran Dedić újságíró a kedd esti tribünön, amelynek témája a legnagyobb bánáti város vízellátási problémája volt.

A nagybecskerekiek mintha beletörődtek volna a sorsukba, és nem követelik az egészséges ivóvízre való jog megvalósítását. A Polgári Fordulat civil egyesület tribünökön próbálja „felrázni” a közvéleményt.
– Vissza kell hozni a közvéleménybe ezt a problémát. Folyamatosan beszélni kell róla. Ez az első tribün a sorban, amelyeket a Polgári Fordulat fog szervezni, annak reményében, hogy valamilyen megoldást találjunk. Hogy világos javaslat szülessen, hogy kikecmeregjünk az immár 16 éve tartó tébolynak – nyilatkozta Dušan Kokot, a Polgári Fordulat civil egyesület elnöke.

Az egészséges ivóvíz, az alapvető előfeltétele a tisztálkodásnak és az egészségnek. Ez most, a járványhelyzet idején hatványozottan fontos.
– Nincsen elegendő nyomás, különösen a tömbházak felsőbb emeletein, a koronavírus-járvány kellős közepén. A város időnként több órán keresztül víz nélkül maradt. Nem volt víz szombaton, a választások előtti napon sem – mondta Miroslav Samardžić politológus, a Nagybecskereki Szociális Fórum aktivistája.

A magas arzéntartalom miatt Becskereken 2004 óta tilos a vezetékes víz a fogyasztása. A vízgyárat magáncég építette. Az elmúlt két-három évben a próbaüzemeltetésnél tovább nem jutottak. Egyes szakemberek már az építkezés kezdetén arra figyelmeztettek, hogy a kapacitása nem elegendő egy csaknem 80 ezres város szükségleteire. Közben a vízgyár illetékesei azzal érvelnek, hogy új vízforrások szükségesek a zavartalan vízellátáshoz.