2024. április 24., szerda

Történelmi eredmény

Kishegyes községben is jelentősen megnövelte szavazatainak számát a VMSZ – Mind Kishegyesen, mind Bácsfeketehegyen többen szavaztak, mint négy éve

 A mögöttünk álló szavazásokon a Vajdasági Magyar Szövetség jelentősen meg tudta növelni szavazatainak számát, de így is a második legerősebb politikai erő maradt a községben. Juhász Bálint, a VMSZ községi listavezetője úgy értékelte, hogy a párt történelminek számító eredményt ért el a szavazáson.

Összefogás és csapatmunka áll a VMSZ eredménye mögött (Lakatos János felvétele)

Összefogás és csapatmunka áll a VMSZ eredménye mögött (Lakatos János felvétele)

– Ahogy Vajdaságban igaz, úgy Kishegyes községben is, hogy megfordítottuk a trendeket. 2008-ban volt a legtöbb mandátumunk, 12, és azóta folyamatosan csökkent. Ezt az irányt tudtuk megfordítani mind a szavazatok, mind a mandátumok számában. Összesen 12 mandátumot szereztünk meg, és 2661 szavazattal zártuk a szavazásokat. Úgy gondolom, hogy ez fantasztikus eredmény, ami azt jelenti, hogy a község magyar közössége megértette, hogy összefogásban van az erő. Felismerték azt a munkát, amit a VMSZ elvégzett, nemcsak az elmúlt néhány hétben, hónapban, hanem az elmúlt években is. Tudják az emberek, hogy ha minket keresnek, akkor segítünk, amennyiben tudunk. A polgárok ügyein dolgozunk, és soha nem hazudunk a választóknak. Azt hiszem, ezt az emberek is felismerték – mondta el Juhász.

Kishegyes községben magas volt a részvételi arány a választásokon, még az országos átlaghoz képest is. A listavezető elmondta, hogy a szavazásra jogosult polgárok 61 százaléka járult az urnák elé.

– Kishegyesen és Bácsfeketehegyen is jelentősen többen mentek el szavazni, mint korábban. Kishegyesen 58 százalék, Bácsfeketehegyen pedig 60 százalék körül volt a részvételi arány. Ez jelentősen nagyobb részvételi arány, mint négy évvel ezelőtt. Kishegyesen hatalmas ugrást tudtunk produkálni, nem egész 1100 szavazatról 1750 szavazatra, és Bácsfeketehegyen is 200 szavazattal tudtunk javítani. Soha ennyi szavazatunk nem volt, ami ebben az esetben 12 mandátumot eredményezett. Ha a szerb szavazóbázis megosztottabb lett volna, akkor ez abszolút többséget is jelenthetett volna. Viszont azt láthatjuk, hogy Kishegyes községben két politikai párt uralja a mezőnyt, a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség. Mindkét párt 12-12 mandátumot szerzett, emellett a Szerbiai Szocialista Párt is kapott egy mandátumot, ami jelentősen elmarad eddigi eredményeitől. Egy olyan paradox is előfordult, hogy a Vajdasági Front átlépte a választási küszöböt, a mandátum elosztás miatt azonban a haladók és a mi 12 mandátumunk is erősebb volt, így ők nem szereztek mandátumot. Ilyen nagyon ritkán fordul elő, és ez is mutatja, hogy milyen specifikus választási verseny volt ez – ismertette Juhász, majd hozzáfűzte, hogy ahogyan a VMSZ tudott erősíteni, úgy a haladó párt is. Ez azt jelenti, hogy a haladók is több szavazatot kaptak, mint négy évvel ezelőtt, viszont a legnagyobb ugrást a szavazatok számát illetően a VMSZ tudta elérni.

– Nagyon hálás vagyok a kishegyesi közösségnek és mindenkinek, aki elment szavazni. Azoknak különösen, akik a Vajdasági Magyar Szövetség listáit támogatták. Köszönet jár a csapatnak, amely ezt az eredményt elérte. Nagyon jó munkát végzett. A kitűzött célt a szavazatszámok terén elértük, egy kis szerencsével, néhány tíz szavazattal megnyerhettük volna a szavazást. Most hatványozottan megmutatkozott, hogy minden szavazat számít. Minden egyes szavazópolgár, aki nem szavazott, vagy nem az egyetlen magyar erőre adta le a voksát, az hozzájárult ahhoz, hogy Kishegyes községben a Szerb Haladó Párt picivel erősebb legyen, mint a VMSZ. Ettől függetlenül változatlan szorgalommal és kitartással fogunk dolgozni, és arra készülünk, hogy a jövőben még jobb eredményeket érjünk el. Még inkább összekovácsolódik a közösség, még inkább látjuk, hogy együtt erő vagyunk – hangoztatta a listavezető, majd hozzáfűzte, hogy a közösség a jövőben is számíthat rájuk, harcolni fognak minden egyes tagjáért. Arra fognak törekedni, hogy négy év múlva még nagyobb felhatalmazást kapjanak, és megnyerjék a választásokat, mert csak az ad igazi mozgásteret – fogalmazott Juhász.