2024. április 16., kedd
FOCIMIX

Sané Münchenben!

Egybehangzó angol és német sajtóinformációk szerint a Bayern München öt évre szóló szerződést kötött Leroy Sanéval, a Manchester City német válogatott labdarúgójával. A 24 éves szélső állítólag 45 millió euróért vált egyesületet. A bajor sztárklub már tavaly nyáron szerette volna megszerezni az akkor csúcsformában lévő Sanét, akiért a Manchester City sajtóhírek szerint 150 millió eurót kért. Az üzlet azonban nem jött létre, mert a játékos térde augusztusban súlyosan megsérült, és több hónapot ki kellett hagynia, csak idén januárban állt újra edzésbe, a pályára pedig múlt hétfőn tért vissza. A City vezetőedzője, Josep Guardiola múlt pénteken közölte, hogy a német játékos elutasította a klub szerződéshosszabbítási ajánlatát, és távozni akar.

Tíz év a korábbi FIFA-főtitkárnak

A FIFA etikai bizottsága tíz évre eltiltotta minden sportággal kapcsolatos tevékenységtől Markus Kattner egykori főtitkárhelyettest. A német sportvezető – aki Jérome Valcke 2015-ös korrupciós ügye miatt egy évig megbízott főtitkár is volt – a testület kedden nyilvánosságra hozott álláspontja szerint összeférhetetlenség miatt bűnhődik, mivel visszaélt pozíciójával, így megsértette a FIFA etikai kódexét. Kattnert az eltiltás mellett egymillió svájci frankra (kb. 940 ezer euró) büntették tiltott pénzügyi tranzakciók miatt.

Meunier jött és megy?

A Borussia (D) kész elengedni frissen igazolt labdarúgóját, a belga Thomas Meunier-t a BL zárószakaszára. „Azt mondtuk neki, számunkra rendben van, ha játszani akar a Bajnokok Ligájában” – közölte Hans-Joachim Watzke, a Bundesliga második helyén zárt csapat vezérigazgatója. Hozzátette, a védő még gondolkodik, de ha úgy dönt, hogy szívesen menne, egyeztetni fognak korábbi klubjával, a PSG-vel. „Olyan hosszú szünete volt, hogy már elege van a vakációból. Kipihente magát, és a BL-meccsek után csatlakozhat hozzánk” – indokolta hozzáállásukat a német klub vezetője, utalva arra, hogy a francia bajnokságot nem indították újra a márvány miatti leállás után. A 28 éves, világbajnoki bronzérmes hátvéd csütörtökön írta alá 2024-ig szóló dortmundi szerződését. Úgy fogalmazott, a Dortmund pontosan azt a játékot játssza, amelyre ő is vágyik, és akárcsak korábbi csapataival, a belga Brugge-vel és a PSG-vel, itt is bajnoki címet szeretne szerezni.

Ibrahimović, az éhes oroszlán

Stefano Pioli, a Milan vezetőedzője szerint Zlatan Ibrahimović éhes oroszlánként tért vissza a pályára vádlisérülése után. Ibrahimović januárban igazolt vissza korábbi klubjához, majd május 25-én sérült meg a vádlija. „Zlatan jól van, és olyan, mint egy oroszlán: mindig éhes. Tegnap nagyszerűen edzett, és ha ezt ma megismételi, akkor ismét bekerül a csapatba” – mondta Pioli. A Milan a szezon korábbi részében a Serie A tabellájának 14. helyén is állt már, de az idei naptári évben csupán két meccset veszített, így jelenleg hetedik, és az Európa-liga-indulásért harcol.

Matthäus német útlevelet adna Messinek

Lothar Matthäus, a német labdarúgás kiemelkedő alakja dicsérte Lionel Messit, a Barcelona hatszoros aranylabdás játékosát, akit szívesen látna a Bundesligában. A korábbi 150-szeres válogatott, majd szövetségi kapitányként a magyar nemzeti együttest is irányító Matthäus úgy fogalmazott, hogy Messi bármikor Németországba költözhet. „Tárt karokkal fogadjuk, és útlevelet adunk neki. Boldogok lennénk, ha Leo a Bundesligába kerülne” – idézte az argentin La Nación az Aranylabda 1990-es tulajdonosát. „Őszintén szólva örülök, hogy van egy Messi a futballban. Jó játékos és jó ember.” A világbajnok Matthäus ugyanakkor elvetette, hogy Messit és a nagy előd Maradonát összehasonlítgassa egymással. „Még hogy Messi vagy Maradona? Argentína szerencséje, hogy van ez a két játékosa, és könyörgök, ne firtassák, hogy ki a jobb. A történelem két legjobb labdarúgójáról van szó” – tette hozzá.

Főpróba Katarban

Katarban 2021 decemberében rendezik meg azt a nemzetközi labdarúgótornát, amelyet az arab országban 2022 végén esedékes világbajnokság főpróbájának szánnak. Az ázsiai sportági szövetség jelentése szerint a tesztviadal tervét már jóváhagyta a nemzetközi szövetség is. Az összarab tornaként meghirdetett eseményt a jövő év végén, december 1. és 18. között tartják, akkor vizsgáznak a szervezők és a stadionok. A katari labdarúgó-vb-t 2022. november 21-étől december 18-áig bonyolítják le.

Kétszáz métert zuhant – túlélte

Autójával kétszáz méteres mélységbe zuhant Henrique, az élvonalbeli brazil futballcsapat, a Cruzeiro játékosa, aki csodával határos módon kisebb karcolásokkal megúszta az esetet. A Globo Esporte brazil sportlap beszámolója szerint a 35 éves középpályás, akit tűzoltók mentettek ki szorult helyzetéből, és sokkos állapotban szállítottak kórházba, nem tudott magyarázattal szolgálni, hogy mi történt vele a hegyi úton. A legutóbbi szezonban Henrique 33 mérkőzésen játszott a brazil bajnokságban.