2024. április 19., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Felcsúton és Debrecenben minden a feje tetején

A Puskás Akadémia történelmi bronzot szerzett, a kieső DVSC-nél tulajdonosváltás történt

Annak ellenére, hogy a Fradi és a Fehérvár arany-, illetve ezüstérme az utolsó mérkőzések előtt biztossá vált, az OTP Bank Liga utolsó, 33. fordulója komoly izgalmakat tartogatott.

A bronzéremért a Puskás Akadémia és a Mezőkövesd csatázott, bár minden arra utalt, hogy a felcsútiaktól azt nem lehet elvenni. Valami hasonlót érezhetett Kuttor Attila, a Mezőkövesd edzője is, aki a sorozatos játékvezetői tévedések után egy televíziós nyilatkozatban fakadt ki: „Mérkőzések óta ki akarnak bennünket végezni. Ha hallják, üzenem: elindulhat bárki az Európa-ligában, akit az MLSZ megjelöl, mi nem azért hajtunk. Csak ami a munkánk, amit megteszünk a pályán, azt szeretnénk, ha nem vennénk el tőlünk” – mondta.

Az MLSZ természetesen zokon vette mindezt, a fegyelmi bizottság szerint nyilatkozatával kétségbe vonta a versenysemlegesség elvének érvényesülését, ezért kétmillió forintos büntetéssel sújtotta.

Az utolsó fordulóban nem történt meglepetés, a kövesdiek kikaptak a Fraditól, a Puskás Akadémia fordított a Budapest Honvéd ellen, így a klub történetében először lett dobogós az élvonalban, és indulhat az Európa-liga selejtezőjében. Mondhatjuk, nem meglepetés, hiszen 2011 óta közel 70 milliárd forint vándorolt a felcsúti fociba, ennyiből azért illett odaérni a legjobbak közé.

Akadtak izgalmak az alsóházban is, ahol a hetekkel korábban kiesett Kaposvár mellett a Debrecen és a Paks volt a legveszélyeztetettebb helyzetben. És hogy az izgalmak maximálisak legyenek, a két csapat éppen egymás ellen vívta az utolsó mérkőzést. A DVSC azonban nem tudott nyerni, a hazai pályán játszott 1:1-es döntetlen után a szurkolók berohantak a pályára, és leszaggatták a játékosokról a mezeket.

A klub többségi tulajdonosa hétfőn még úgy nyilatkozott, vállalja a felelősséget, és a költségvetésbe nem szeretne belenyúlni, mert erős keret kell ahhoz, hogy kiharcolják a feljutást. Ehhez képest szerdán Papp László, Debrecen polgármestere sajtótájékoztató keretében bejelentette, a következő hetekben a városa megvásárolja a Szima család 73 százalékos részvénycsomagját. Az új klubigazgató Szabó Péter, a szakmai igazgató az aktív játéktól most visszavonuló Tőzsér Dániel lesz. Szima Gábor elmondta, hétfő délután kapott egy telefonhívást a polgármestertől, kedden pedig tíz perc alatt megállapodtak. „A kiesés ellenére egy erős DVSC-t adok át. Minden játékosnak szerződése van, nem esett szét a csapat. Anyagilag is stabil lábakon áll, 300 millió plusz van, úgyhogy nem kell egyből pénz után szaladgálni” – nyilatkozta. A befektető 19 évvel ezelőtt éppen egy kiesőhelyen végzett csapatot vett át, amely végül a BKV Előre visszalépésének köszönhetően mégis bennmaradt. A csapat a Szima-érában összesen hét bajnoki címet, egy ezüst- és négy bronzérmet nyert, és négyszer felért a csúcsra a magyar kupában is.

A magyar szövetség elkészítette az NB I. 2019/2020-as idényének statisztikai összesítését. Ez alapján is egyértelműen a Fradi volt a legjobb: a csapat nemcsak a legtöbb pontot gyűjtötte, a legtöbb gólt szerezte, és a legkevesebbet kapta, de a pontos passzokban is az élen zárt meccsenkénti 486-os átlaggal. Az ezüstérmes Fehérvár dolgozta ki a legtöbb helyzetet (meccsenként hetet), adta a legtöbb pontos kulcspasszt (meccsenként kilencet), míg a Puskás Akadémia meccsenként hat, kapura tartó lövéssel nyújtott kiemelkedőt.

Ami a játékosokat illeti: az összteljesítményről képet adó komplex mutató alapján (InStat-index) a ferencvárosi Eldar Ćivić lett a bajnokság legjobbja, megelőzve a felcsúti Josip Kneževićet, a Ferencváros két támadóját, Olekszandr Zubkovot és Isaelt, valamint a legjobb összteljesítményt nyújtó magyar mezőnyjátékost, a mezőkövesdi Cseri Tamást.

A legjobb kapus a meccsei közel 60 százalékán gólt sem kapó Dibusz Dénes, akit várhatóan el is ad majd a Fradi – legalábbis nehéz elképzelni, hogy a szerdán szerződtetett hússzoros válogatott Bogdán Ádám a Groupama Aréna kispadjáért mondott volna igent.