2024. április 19., péntek

Két ország, amely jól kezelte a járványt

Trianon témája is szóba került a magyar és a szlovén államfő találkozóján

Magyarország és Szlovénia a lakosság számához viszonyítva a legjobban teljesítők közé tartozik az Európai Unióban a koronavírus-járvány kezelésében, mind a megbetegedések, mind az elhalálozások alacsony száma alapján – mondta Áder János köztársasági elnök csütörtökön Budapesten.

Áder János és Borut Pahor üdvözlik egymást (Fotó: MTI)

Áder János és Borut Pahor üdvözlik egymást (Fotó: MTI)

A köztársasági elnök előzőleg négyszemközti, majd plenáris megbeszélést folytatott a hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó szlovén kollégájával, Borut Pahorral a Sándor-palotában.

Áder János a közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a koronavírus-járvány elleni hatékony fellépésben a gyors, idejében meghozott intézkedéseknek mindkét országban döntő jelentőségük volt.

A magyar–szlovén elnöki megbeszélésen Trianon is szóba került az évforduló kapcsán. Áder János hangsúlyozta: Magyarország eddig is betartott minden nemzetközi szerződést és ezután is be fog.

„Magyarországnak a második világháború óta soha nem volt senkivel szemben területi igénye vagy követelése és ezután sem lesz” – mondta a magyar államfő.

„Szlovénia büszke arra, hogy nemzetközi viszonylatban is rendkívül sikeresen és gyorsan kezelte a koronavírus miatt kialakult válsághelyzetet” – mondta Borut Pahor szlovén köztársasági elnök a sajtótájékoztatón. Szlovénia biztonságos és gyönyörű ország, és várja a magyar turistákat.

Borut Pahor elmondta, egyetértettek a magyar köztársasági elnökkel abban, hogy az EU-nak nagyobb szerepet kell vállalnia a külső határok védelmében, és nagyon fontos az illegális migráció visszaszorítása.

A szlovén köztársasági elnök tájékoztatása szerint a megbeszélésen szóba került a Trianon-évforduló is, amely – mint fogalmazott – Magyarországon más visszhangot kap, mint a környező országokban. Elmondta: szóba kerültek térképek, amelyek külföldön olyan benyomást keltenek, mintha területi igényekről lenne szó. Hozzátette: ez olyan téma, amelyre még vissza fognak térni, miután többet megtudtak róla.

„Tudjuk, hogy a múlton nem tudunk változtatni, ugyanakkor a jövőt befolyásolni tudjuk, a jövőt meg tudjuk határozni, ezért is nagyon felelősségteljes a politikusok munkája” – jelentette ki Borut Pahor.