2024. március 29., péntek

Csaknem tízmillió euró a befejezéshez

Zárószakaszához ért a Tudományos-Technológiai Park kiépítése

Az építkezés utolsó fázisának megkezdéséről Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke csütörtökön délelőtt írta alá a szerződéseket a tartományi kormány épületében. A Tudományos-Technológiai Park építése 2016-ban kezdődött el és idén január végén adták át, bizonyos szárnyai azóta már az egyetemisták és a tanárok szolgálatában állnak. A technológiai park a tudományos kutatás és fejlesztés legfontosabb színhelye lesz a tartományban, de az egész ország szempontjából jelentős szerepet tölt be.

Mirović a sajtótájékoztatón elmondta a médiának, hogy a munkálatok végső szakasza 9,5 millió euró értékű beruházás. A tervek szerint az építkezés befejezése 8 hónapot vesz igénybe.

– A mai szerződésaláírás azért fontos, mert bizonyítja a beruházások folyamatosságát az Újvidéki Egyetem számára. Az épület új lehetőséget nyújt a tartomány tudományos életének fejlesztéséhez. A Tudományos-Technológiai Park előnyeit leghamarabb a számítástechnikai ágazat tapasztalja meg, de lehetőséget biztosít a modern technológiák alkalmazására, kiváló szoftverek, gazdasági kezdeményezések fejlesztésére is – jelentette ki a tartományi kormány elnöke.

Igor Mirović szerint az építkezés befejezéséhez még nyolc hónapra van szükség  (Fotó: Ótos András)

Igor Mirović szerint az építkezés befejezéséhez még nyolc hónapra van szükség (Fotó: Ótos András)

A munkálatok befejező részét a szerb kormány 4 millió euróval támogatta, 4,5 millió eurót pedig az Európai Fejlesztési és Beruházási Bank biztosított kölcsön formájában. Az építkezés kivitelezője, a belső építészeti munkálatok elvégzése mellett köteles bizonyos szakmunkákat is kivitelezni. A következő bő félévben 16 000 nézetméteren folynak majd aktív munkálatok.

Dubravka Nègre, az Európai Beruházási Bank (EIB) szerbiai vezetője szerint a technológiai intézetnek köszönhetően új fejezet nyílik a tartomány tudományos életében.

– A Tudományos-Technológiai Park egyik rejtett célja a szakemberek kivándorlásának megakadályozása. Az intézet az új ötletek bölcsője és a szerbiai gazdasági élet világítótornya lesz. Az intézmény a hosszú távú fejlődés egyik záloga, az európai beruházási bank ezért is tartja fontosnak a projektum támogatását – jelentette ki a pénzintézet szerbiai képviselője.

A Tudományos-Technológiai park teljes mértékben megfelel a korszerű követelményeknek, magas fokon digitalizált okosépület, amely a szerb kormány és a tartományi kormány közös projektje, amely az elvárások szerint elsősorban a tudomány és a gazdaság összekapcsolása, valamint az információs-technológiai és startup projektumok létrehozása terén játszik majd jelentős szerepet.

A tartományi kormány épületében a szerződéskötésen részt vett dr. Zoran Milošević, tartományi felsőoktatási és tudományügyi titkár és dr. Srđan Kolaković, a Tudományos-Technológiai Park megbízott igazgatója is.