2024. március 28., csütörtök

Egyre gyarapodik a milliárdosok tábora

Mintegy 8,2 százalékos növekedéssel 2825-re gyarapodott a milliárdosok száma világszerte 2019-ben. Az összvagyonuk 10,3 százalékkal ugrott meg, így elérte a 9,4 billió dollárt – írja a Biznis Info.

Ázsiában több szupergazdag jelent meg a múlt évben, mint bárhol máshol a világon, a dúsgazdagoknak ugyanis sikerült nagyobb vagyonvesztés nélkül túlélniük a 2018. évi árfolyam-ingadozást, és 2019-ben már növekedett az összvagyonuk, de a milliárdosok száma is.

Mintegy 12 százalékos gyarapodással Ázsiában a milliárdosok száma tavaly 758 személyre nőtt, összvagyonuk 11 százalékkal ugrott meg, vagyis 2,4 billió dollárra nőtt. Ázsia a harmadik a világon a milliárdosok számát tekintve, a dúsgazdagok mintegy 26,8 százaléka él a kontinensen. Még mindig Európa jár az élen, hiszen itt él a milliárdosok 30 százaléka. Az Egyesült Államok a második helyen áll, itt 834 milliárdost tartanak számon, ami 29,5 százalékot tesz ki. Ennek ellenére továbbra is az amerikaiak állnak a leggazdagabbak listájának az élén, ugyanis összvagyonuk eléri a 3,5 billió dollárt. Tudni érdemes azonban, hogy az adatok még a koronavírus-járvány kitörése előttről származnak.

Ázsiában a legtöbb milliárdos Kínában él, ahol 20 százalékkal ugrott meg a szupergazdagok száma a múlt évhez képest, jelenleg mintegy 342 milliárdost tartanak számon. Kína áll a második helyen a világon a milliárdosok tekintetében, az első hely továbbra is az Egyesült Államokat illeti meg, amely megőrizte vezető pozícióját. A milliárdosok 88 százaléka férfi, az átlagéletkoruk pedig 66 év, kevesebb mint 10 százalékuk fiatalabb 50 évesnél, és 58 százalékuk úgynevezett „self-made” milliárdos, vagyis nem örökölte a vagyonát, hanem maga szerezte meg. A vagyon jelentős részéhez pénzügyi vállalkozások, ingatlanbefektetések, technológiai innovációk által jutottak hozzá.