2024. április 25., csütörtök
NYÁR A GALÉRIA TÉREN

Csütörtöktől attraktív rendezvények

Július 2-a és augusztus 27-e között a Galéria téren gazdag és ingyenes nyári kulturális-művészeti programok várják a székvárosiakat és a székvárosba látogatókat. Az említett téren működő jeles múzeumi intézmények – a Matica srpska Galéria, a Pavle Beljanski Emlékgyűjtemény és a Rajko Mamuzić Ajándékgyűjtemény – szabadtéri műsorokra invitálják az érdeklő polgárokat. Ők a szervezői a Nyár a Galéria téren című rendezvényegyüttesnek, amellyel a világ- és a nemzetek kulturális örökségének a sokszínűségét fogják bemutatni – hallottuk a sajtótájékoztatón.

Július 2-ától tehát minden csütörtökön 21 órakor útleírásos estekre, művészi vetélkedőkre, filmvetítésekre és érdekes előadásokra kerül sor. A művelődési nyarat szervező intézmények tevékenységükkel, művészeti gyűjteményeikkel és különféle műsorral a székváros egyik művészeti központjává varázsolják majd a teret, rámutatva arra, hogy e tér egyike azoknak a művelődési helyeknek, amelyekről Újvidék Európa kulturális fővárosaként felismerhetővé lesz. A nyári rendezvényeknek köszönhetően ez a tér a kikapcsolódás és szórakozás kulturális színhelyévé válik.

Július 2-án, csütörtökön 21 órakor a Pavle Beljanski Emlékgyűjtemény és a Matica srpska Galéria kertjében tervezett nyitó rendezvényre – a koktélpartira és koncertre – a Szerbiai Francia Intézet Újvidéki Tagozatával való eddigi kitűnő együttműködés jegyében kerül sor. A KLO klo újvidéki együttes sokszínű repertoárjából frankofón szerzeményekkel és jazz manouche zenével szórakoztatja majd a közönséget.

A Nyár a Galéria téren díjtalan rendezvények a Szerbiai Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium, továbbá a tartományi művelődési, tájékoztatási és a vallási közösségekkel való kapcsolattartásáért felelős titkárság, valamint az Újvidéki Városi Kulturális Igazgatóság támogatásával valósul meg. A rendezvények a szervező múzeumi intézményeknek a www.galerijamaticesrpske.rs, és a www.pavle-beljanski.museum honlapján, továbbá a Facebook és Instagram oldalain is követhetők.