2024. április 24., szerda

Hatvanezer könyv az olvasók igényei szerint

A törökkanizsai könyvtár élére ismét Romhányi Gabriellát nevezték ki

 A törökkanizsai Branislav Nušić Könyvtár a rendkívüli járványhelyzetben nem fogadhatta a látogatókat, de a zárlat feloldása után újra megindult a munka. A népes olvasótábor 60 000 magyar és szerb nyelvű könyv, különféle színes kiadvány, érdekes olvasnivaló közül válogathat. A magyar könyvek aránya a lakosság arányának megfelelően harminc százalékot tesz ki. Az iskolás diákok számára rendelkezésre áll a legtöbb házi olvasmány is.

A törökkanizsai önkormányzat a közelmúltban újabb négyéves megbízatással Romhányi Gabriella eddigi igazgatót nevezte ki a könyvtár élére. Az igazgatónőtől az iránt érdeklődtünk, hogyan folyik a munka jelenleg a törökkanizsai könyvtárban, és mik a tervei a közeljövőre nézve.

– A koronavírus miatt bevezetett korlátozások enyhítése után újból megnyitottuk a könyvtárunkat az olvasóink előtt, betartva a járványveszélyre való tekintettel meghozott óvintézkedéseket. Rövidített munkaidővel tartott nyitva a könyvtár, majd újból teljes munkaidőre tértünk át. Védőmaszkban és védőkesztyűvel dolgozunk, az olvasók által visszahozott könyveket több napra izoláljuk és fertőtlenítjük, majd csak ezután kerülnek vissza a helyükre, a megfelelő polcra – mondta az igazgató, majd hozzátette, az elmúlt években a könyvtár kívül és belül is megújult, önkormányzati, tartományi és különféle alapítványi támogatásoknak köszönhetően az épület renoválása befejeződött, és a mellékhelyiségektől kezdve minden megújult intézményben, így a munkafeltételek sokat javultak. Egyedül még a pincehelyiség felújítása várat magára, amit a helytörténeti részleg számára szeretnének átalakítani és berendezni. Alkalmas pályázati kiírásra várnak, hogy támogatáshoz jussanak, amivel az épület pincéjét rendbe tudnák tenni az elképzeléseik szerint.

– A terveink között szerepel még a könyvek elhelyezésére szolgáló fapolcokat fémpolcokra cserélni, ami nemcsak tartósabb megoldást jelent, hanem biztonsági, tűzvédelmi szempontból is előnyös lenne. Pályázatunk a Bethlen Gábor Alapkezelőnél a polcok cseréjére, de a vírusjárvány közbeszólt. Reméljük, hogy hamarosan a korábbi támogatási rendszerben fogják elbírálni és támogatni a pályázatokat, és megkapjuk a kért összeget. Az olvasóink igényeit figyelembe véve a könyvállományunkat minden évben új kiadványokkal gyarapítjuk. Ellátjuk az általános és középiskolásokat házi olvasmányokkal, valamint a diákok érettségi dolgozatainak az elkészítéséhez is biztosítunk kiadványokat, felhasználható forrásmunkákat – mondta Romhányi Gabriella.

A törökkanizsai könyvtár néhány éve bevezette a családi tagsági jegyet, ami azt jelenti, hogy évi 500 dinárért az egy háztartásban élők ugyanavval a tagsági igazolással válthatnak ki maguknak könyvet. Az általános és középiskolás diákok évi könyvtári bérlete 300 dinár, míg az egyetemisták és a nyugdíjasok 400 dinárért egész évben válogathatnak a könyvtár színes, szórakoztató, tudományos és ismeretterjesztő olvasnivalói közül.

A könyvtár nyitvatartási ideje valamivel rövidebb, mint korábban volt: reggel héttől délután négy óráig várják az olvasókat. Aki délután három óráig dolgozik, még annak is marad ideje felkeresni a könyvtárat olvasnivalóért.