2024. április 19., péntek

Fákat csavart ki a hétfői vihar

Edzés a kidőlt fa maradványai között (Gergely Árpád felvétele)

Edzés a kidőlt fa maradványai között (Gergely Árpád felvétele)

Van, akit nem ért váratlanul az eső (Patyi Szilárd felvétele)

Van, akit nem ért váratlanul az eső (Patyi Szilárd felvétele)

Korábban sötétedett be hétfőn Szabadka felett. A késő délutáni órákban, pontosabban fél hat körül sötét felhők kezdtek gyülekezni, és erős, viharos szél fújt. A város területén több helyen is áramkimaradások voltak, a Sétaerdőben pedig két fát is kicsavart az erős szél. A palicsi meteorológiai állomás illetékese lapunknak elmondta, hogy Palicson négyzetméterenként 13 liter csapadékot mértek, Szabadkán pedig 15 litert.
– A szabadkai mérőállomásunk a Tesla telepen van, ezen a ponton kicsivel több csapadékot mértünk, mint Palicson. Korábban Kelebián is volt mérőállomásunk, de mivel jelenleg ott nincs, ezért az ottani pontos adatokat nem ismerjük, viszont megtudtuk, hogy ott jóval több eső esett. A csapadék előtt kezdett el fújni a másodpercenként 11 méter sebességű szél, amit inkább közepes erősségűnek nevezhetünk. A vihart villámlás követte, amely 19-től 21 óráig tartott – részletezte az illetékes.
A meteorológiai állomás adatai szerint nem voltak erős széllökések, mégis elegendő intenzitásúak voltak ahhoz, hogy fákat csavarjanak ki a Sétaerdőben. Az illetékesek kedden reggelre már körbekerítették a területet, és össze is vágták a futópályára zuhant farönköket a teniszklub közelében. Mint a felvételünkön is látható, mindez nem akadályozta meg a szabadkai sportolókat a napi edzésben.