2024. április 24., szerda

Családi nap Kishegyesen

Vajdaság-szerte hat helyen szervez családi találkozókat a VANCSESZ – A nyári gyermektábort Horgoson, az ifjúsági tábort Kishegyesen tartják

 A Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesülete (KINCSE) a kényszerű szünet után egy családi nappal indította újra tevékenységét.

Cserkészjátékok a gyerekek számára (Lakatos János felvétele)

Cserkészjátékok a gyerekek számára (Lakatos János felvétele)

A kishegyesi labdarúgópálya adott helyszínt a hétvégi eseménynek, amelyen a nagyszámú gyerek mellett szülők és nagyszülők is szép számban megjelentek. Az egyesület ez alkalommal is gazdag programmal készült – számolt be lapunknak Kerepes Árpád, a KINCSE elnöke. Kerepes azt is elmondta, hogy a program összeállításába más civil szervezeteket is bevontak.

– Több évre visszamenőleg sikeresen szervezünk családi napokat, volt olyan év, amikor kettőt is tartottunk. Természetesen ez a támogatások mértékétől is függ. A múlt évben is kettőt szerveztünk, az idén pedig ez az első, mert csak most indul újra a közösségi élet a szervezetünkben. Ennél a programnál is abból a mottóból indultunk ki, hogy a nagycsaládban helyük van a nagyszülőknek, a szülőknek és a gyerekeknek. A nagycsaládos napra meghívtuk a nyugdíjas-egyesületet, hogy tartson foglalkozásokat a gyerekeknek, a Dália kézművescsoportot, hogy kézműves-foglalkozásokat tartson, és a XXIX. számú Szent András Cserkészcsapatot, hogy cserkészjátékokat mutasson be – mondta el Kerekes, majd arról is szólt, hogy ezen az eseményen is igyekeztek bemutatni a nagycsaládos értékeket.

A családi nap programjai között szerepelt dartz és kártyajáték is, a nyugdíjasok vezetése alatt, kézműves-foglalkozások a Dália tagjaival, valamint ügyességi és csapatépítő játékok a cserkészekkel. A KINCSE hagyományosan megvendégelte a rendezvény résztvevőit, uzsonnára lángost kaptak, ebédre pedig babgulyást. Az elnök elmondása szerint a mostani családi napon kb. 100-110 felnőtt és gyerek vett részt. Az eseményt a tartományi kisebbségi titkárság, Kishegyes község önkormányzata és a kishegyesi helyi közösség támogatta.

Uzsonnára lángost kaptak a gyerekek (Lakatos János felvétele)

Uzsonnára lángost kaptak a gyerekek (Lakatos János felvétele)

A KINCSE családi napja a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségével együttműködve valósult meg. Krizsán Vilmos, a VANCSESZ elnöke ennek kapcsán elmondta, hogy további családi napokat tartanak Vajdaság-szerte.

– Az ilyen családbarát jellegű rendezvények azért fontosak, mert ezeken jelen van az egész család. Emellett több egyesületből vannak résztvevők, és barátkoznak az egyesületek tagjai. Ez a népesedési és családgondozási programunknak a része, és az idén hat helyen is megrendezésre kerül: a kishegyesi után Bácskossuthfalván, Horgoson, Topolyán, Péterrévén és Adán. Ezekre a találkozókra meghívjuk a partnerszervezetek képviselőit Magyarországról és más országokból. Elsősorban a központi családi napra, amit Péterrévén szervezünk meg, és a nemzeti összetartozás családi napja lesz. Reméljük, hogy a járványhelyzet nem lesz hatással arra, hogy eljöjjönek – mondta el Krizsán, majd arról is szólt, hogy a családi napok mellett még két nagyon fontos rendezvény van számukra. Az egyik a gyermektábor, amelyet július 6-ától 12-éig tartanak meg Horgoson, a másik pedig az ifjúsági tábor, amit az idén Zelenikán, Montenegróban szerettek volna megszervezni, de a helyzet miatt Kishegyesen tartják meg augusztus 23-ától – számolt be a VANCSESZ elnöke.