2024. április 19., péntek
SPORTHÍREK

Ivana visszatért

TENISZ

A 10 ország teniszezőnőit felvonultató belgrádi kelet-európai bajnokság az esélyesek, közöttük Ivana Jorović – tíz hónap után először játszott –, Dejana Radanović, Danka Kovinić és Katarzyna Piter győzelmeivel rajtolt.

Torna indult az Alabama állambeli Birminghamben is, ahol a negyeddöntőben a 18 éves és a ranglistán 218. amerikai Brandon Nakashima meglepte a lengyel Hubert Hurkaczot.

Eredmények, 1. forduló: Jorović–Đaković 6:1, 7:6, Radanović–Herdželaš 6:4, 6:2, Kovinić–Joksović 6:1, 6:2, Kostić–Berberović 6:3, 3:6, 6:3, Piter–Eraydin 6:1, 6:0, Gjorcseszka–Dražić 6:1, 6:0, Siniková–Bonić 6:2, 6:0, Tomova–Sretenović 6:1, 6:1.

BIRMINGHAM. – Az alabamai torna negyeddöntőjében: Opelka–Johnson 4:3, 4:1, Sandgren–Aragone 4:1, 4:2, Querrey–McDonald 4:3, 4:2, Nakashima–Hurkacz 4:3, 4:1.

PRÁGA. – A női tornán: Muchová–Strýcová 4:6, 6:4, 10:8, Alekszandrova–Vondroušová 4:6, 6:2, 10:5.

KAJAK-KENU

Vb helyett világkupa (?)

A Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) vezetőtestülete megváltoztatta a júliusról szeptemberre halasztott szegedi gyorsasági világbajnokság státuszát, és a vb helyett – amelyen eredetileg az olimpiai programban nem szereplő számokban versenyeztek volna a sportolók – világkupa megszervezésére kérte fel a magyar szövetséget (MKKSZ), ötkarikás számokkal.

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke az MTI érdeklődésére elmondta: az ICF elnöksége azért döntött így, mert fontosnak tartja, hogy a sportágnak legyen idén egy olyan eseménye, amelyen a tokiói olimpiára és paralimpiára készülő versenyzők összemérhetik a tudásukat. A viadalra szeptember 24. és 27. között kerülhet sor a Maty-éren.

Mivel az MKKSZ a nem olimpiai számok világbajnokságának rendezésére nyert el pályázatot, és ehhez kapott állami támogatást, megkezdtük az egyeztetést az Emberi Erőforrások Minisztériumával és Szeged városával, hogy amennyiben lehetséges, a hozzájárulás a világkupaversenyre is érvényes legyen. Úgy véljük, a magyar válogatott versenyzőinek nagyon jó, ha idén is van mire készülniük, Magyarországnak pedig ugyancsak előnyös, ha újabb rangos viadalnak adhat otthont” – fogalmazott az MKKSZ elnöke.

Hétfőn az európai szövetség (ECA) vezetőtestülete is ülésezett, majd bejelentették, hogy az idei kontinensviadalok sorsáról – így az október 1–4-ére kiírt budapesti maratoni Eb-ről és az október 15–18-ára halasztott romániai gyorsasági Eb-ről is – hatvan nappal az adott verseny kezdete előtt hoznak döntést.

NFL

Büntetés a Patriotsnak

Tiltott videózás miatt 1,1 millió dollárra büntette a profi amerikaifutball-liga (NFL) a New England Patriotsot, amelytől egy draftjogot is elvett. A beszámolók emlékeztetnek arra, hogy a bostoni együttes szezonját megörökítő filmes stáb a Cincinnati Bengals elleni mérkőzésen egy negyeden át a rivális kispadját videózta, ami a liga szabályzata szerint nem megengedett. A Patriots vezetősége elismerte a hibát, de hozzátették, nem adtak erre utasítást a stábnak, a felvételeket nem is látták, azokat a filmesek saját hatáskörükben rögzítették. A pénzbüntetés mellett a New Englandtől elvették a 2021-es draft harmadik körös választási lehetőségét, a stáb egy évig nem forgathat a meccseken, a vezetőknek tréningen kell részt venniük, a videót készítő operatőrt pedig határozatlan időre kitiltották minden NFL-létesítményből.