2024. március 28., csütörtök

Csakazértis-fesztivál (1)

Az EXIT egy aprócska vírus árnyékában

Lesz EXIT – legalábbis írásunk születésének pillanatában még nem kérdőjelezték meg az augusztusi tömegrendezvények megtarthatóságát. Az eredeti, júliusi dátum augusztus közepi dátumra íródott felül. Ezt a döntést sokan támadják, mások örvendenek, hogy lám, mégsem halt meg teljesen a nyár. Kétrészes írásunk azt veszi górcső alá, hogy pontosan mi és hogyan vezetett a dátumváltáshoz, hogyan viselkedett a fesztivál a járvány lefolyása alatt, és hogy hogyan alakul a csakazértis-fesztivál programja és PR-ja.

Elmarad vagy elhalasztják?

Az EXIT megtartása a kijárási tilalom alatt csak egyszer-kétszer került terítékre (a fesztivál Facebook-profilja eközben régebbi fellépők koncertjeinek élőzésével telt meg), és jellemző módon akkor sem a szervezők nyilatkoztak róla, hanem Miloš Vučević, Újvidék polgármestere tett kétkedő megjegyzéseket sajtótájékoztatóin – bár ő is feltételes módot használt a rendezvény lefújását illetően, és minden alkalommal kiemelte, mekkora pénzek omolnának így be a turisztika amúgy is romos területén.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A fesztiválszervezők a május elseje utáni hétvégét már az Erődben töltötték, ahol az újra-találkozást és az összefogást ünnepelték, ami már arra engedett következtetni, hogy nem hagyják annyiban a szervezkedést. A stáb végül a válságállapot utolsó napjaiban szólalt meg egy nyílt levélben, amely több kérdést vetett fel, mint amennyit megválaszolt. Azt sejteni engedték, hogy lesz fesztivál: írásukban konzekvensen az „eltoljuk” szót használták az „elmarad” helyett. Leginkább azonban a sorok közt mutogattak ujjal egy alapproblémára: nevesen a fesztivál megtartását (is) szabályozó országos hosszútávú rendszabályok totális hiányára. A válságstábnak ugyanis arról sem volt lövése, hogy milyen rendszabályokon enyhítenek két hét múlva – akörül pedig, hogy milyen rendszabályok lesznek érvényben augusztus közepén, nagyobb volt a homály, mint egy teljes napfogyatkozás délutánján. A szervezők így stílusosan az Állam és a Város vezetőihez intézték kérdésüket: mi legyen?

A kérdést maga a miniszterelnök asszony válaszolta meg, amikor május 20-án azt javasolta, a rendezvényt augusztusban tartsák meg. A gépezet azonnal beindult, az EXIT-stáb még aznap üdvözölte Ana Brnabić javaslatát és munkához láttak. Hamarosan meglett az idei dátum, de a fellépők első vonalára még heteket kellett várni.

Erózió

Az EXIT-et egyébként is szoktuk támadni azzal, hogy a line-up hagy némi kívánnivalót maga után – sokszor tűnik úgy, mintha a nagy fesztiválok hulladékából szeretnének várat építeni. Ebben az évben ez még jobban erodálódott, hiszen az eredeti, decemberben meghirdetett előadók legnagyobbjai a kizökkent világ miatt nem tudnak itt lenni Újvidéken: szó sincs tehát James Arthurról, a Fatboy Slimről, a Sepulturáról, Sian Evansról vagy David Guettáról (utóbbi kölyökdiszkó-fellépése, azt hiszem, nem is fog hiányozni). Az eredeti leosztásból eddig Boris Breicha és a Meduza jelezte, hogy mégis megérkezik az Erődbe.

Ehhez a csapathoz csatlakozott a nagyszínpadon az elektronika poplovagja, Robin Schulz, a pár éve csodás deep house szettet toló Ofenbach, az Arénába pedig jön Amelie Lense, Paul Kalkbrenner, a Tale of Us és az Artbat. Ami a régió sztárjait illeti, nyilván a Laibach viszi a prímet, de érkezik Massimo, az Obojeni program és a Goblini is. A lista nem teljes, de nem valószínű, hogy ezeknél nagyobb nevek esnének be, így be kell érnünk egy afféle fél-EXIT-tel.

Hogy a fesztivál miért reklámozza magát mégis a nyár legütősebb regionális zenei eseményeként? Mert vakok közt a félszemű a király.

Elővigyázat 2.0

A szervezők első közleményei közé nem csupán maga a fesztivál megtartásának ténye tartozott: azonnal megfogalmazták azt is, mitől lesz az idei fesztivál 2.0. Azonnal közölték, hogy csak a régió vendégeit várják (ami elsőre nagy érvágásnak tűnik, de ne csapjuk be magunkat: a törzsközönséget már rég nem a britek és a németek alkotják), megígérték, hogy minden előírást betartanak és hogy csökkentik az eladott jegyek számát.

Az EXIT stábja, amint azt az egész világjárvány ideje alatt cselekedte, most is előreszalad a problémák megoldásában (ellentétben a fenn említett állammal, tartománnyal és várossal): máris bejelentette, mely intézkedésekre készül, amennyiben augusztusban a vírus még mindig jelen lesz a Balkánon. Ezek közül a legköltségesebb és legradikálisabb nem is a látogatók számának csökkentése és a rendezvény regionálissá tétele, hanem hogy minden egyes belépés ingyenes teszteléssel kell, hogy járjon látogatónak és dolgozónak egyaránt. Megnövelik az elsősegély-dolgozók számát, a fesztivál minden pontján fertőtlenítőállomásokat és ingyenes maszkokat ajánlanak, valamint izolációs kamrát létesítenek. (A legnevetségesebb szabály az egy ember-három négyzetméter eloszlás, hiszen tudjuk, hogy ezt egy fesztiválon elvárni lehetetlen.) Ezek az elővigyázatossági tervek nem csupán az EXIT, hanem más fesztiválok csatlakozásával születtek: a szabályhozatalban részt vett a Nišville, a Beerfest és a Music Week is.

Az intézkedések mögött azért felsejlik egy rakás „ha” – a sorok közül kiolvasható, hogy a szervezők a járványveszély teljes megszűntére számítanak augusztus második hetére.