2024. április 25., csütörtök

Néptánc, kézműveskedés és játék

Pénteken ér véget a VIII. Talentum Ifjúsági és Néptánctábor

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Talentum Ifjúsági és Néptánctábort, amelynek az előző évekhez hasonlóan a horgosi Túrú-tanya ad otthont. A tábor vasárnap kezdődött, és pénteken egy gálaműsorral zárul. Az idén is szép számú résztvevője van a tábornak, hiszen száztíz gyermek jött el. A gyerekek Szabadkáról, Palicsról, Hajdújárásról, Bácsfeketehegyről, Bácskossuthfalváról, Oromról, valamint Hódmezővásárhelyről és Szegedről érkeztek. Két korcsoportban folyik a táncoktatás.

A nagyobbak tánc közben (Fotó: Gergely Árpád)

A nagyobbak tánc közben (Fotó: Gergely Árpád)

 Nagy öröm számunkra, hogy ebben a bizonytalan időszakban is meg tudtuk szervezni a tábort. Szép számban vannak jelen a gyerekek, összesen száztízen vannak. A kisebbek, az alsósok felcsíki táncokat tanulnak Árgyélán Kitti és Németh Antal vezetésével. Örülünk neki, hogy Antal is eljött hozzánk, hiszen zentai származású, és kiskorában mi tanítottuk őt. Jelenleg Békéscsabán tanít és dolgozik. A felsősökkel és a középiskolásokkal Józsa Tamás és Marosi Gerda foglalkoznak. Ők visszajáró oktatói a tábornak, és nagyon szeretnek ide jönni. Györgyfalvi táncokat tanítanak a haladó csoportnak. A délelőtti és a délutáni foglalkozások kézműves foglalkozásokon vesznek részt. Két napon át Ózsvár Péterrel gölöncséreskedhettek. Kosányi Valéria segítségével megismerhették a decoupage (dekupázs) technikát és makramét készítettek. Szerdán és csütörtökön pedig Lévay Zsófiával fognak nemezelni, valamint Ökrös Csilla fogja bevezetni őket a gyöngyfűzés rejtelmeibe. Ezeket a foglalkozásokat nagyon szeretik és várják. Minden este, a táncházak kezdete előtt énekoktatás van. Hardi Klemm Katalin jár ki hozzánk, és ebben az évben széki dalokat tanulnak. Az esti táncház is szerves része a tábornak. Csütörtök délután csapatjátékokat szervezünk. Most is lesz számháború. A hét minden napjára be szoktunk iktatni egy-egy játékot. Ezeket táncoktatás mellett is meg lehet valósítani. Ma este Ki mit tud?-ot szervezünk. A gyerekek nagyon szeretnek bemutatkozni. Nemcsak néptáncprodukciókat szoktak bemutatni, nagyon kreatívak, és sok oldalukat megismerhetjük. Igyekszünk elérni, hogy a táncházak is érdekesek legyenek. A tábor állandó zenekara a Duhaj banda – ők kísérik a tánc- és az énekoktatást. Két napig velünk volt a Zagyva Banda. Ők zenéltek a táncházban, és népzenei képzést is tartottak. Ma este a Juhász Zenekar fog muzsikálni a táncházban – nyilatkozta lapunknak Brezovszki Tamara szervező.

Vannak olyan oktatók is, akik a táncházban is foglalkoznak a gyerekekkel. Ledenyák Lea és Szakács Tamás is köztük van.

Az alsós csoport énekoktatáson vesz részt (Fotó: Ótos András)

Az alsós csoport énekoktatáson vesz részt (Fotó: Ótos András)

– Korosztálytól függően állítjuk össze az aktuális anyagot. A kisebbeknek moldvai körtáncokat tanítunk a táncházak elején. A polgári táncokat is bemutatjuk nekik. Felcsíken nagyon sok polgári táncot gyűjtöttek, és ezeket szoktuk bemutatni a kicsiknek. A nagyobbak már annyira ügyesek, hogy csak koordinálnunk kell őket. Bodrogközi anyaggal is készültünk nekik, illetve mezőségi anyaggal, mert mindenki azt várja a legjobban – tudtuk meg Szakács Tamástól.

Nyers Bakó Ramóna és Kovács Kristóf már régóta visszajárnak a táborba. Ramóna mindegyik Talentum-táborban részt vett.

– Az összes alkalommal itt voltam, és nagyon élvezem. Györfalvi táncokat tanulunk. Nagyon tetszenek, mert forgatósabb tánc, fontos a lendület és a tartás, mert ez egy tipikusan páros tánc. Szeretem a páros táncokat, és ezért is tetszik. Nagyon szeretjük a táncházat. Azért is tetszik, mert szabad. Szinte bárkivel táncolhatunk. A fiúk is felkérhetnek több lányt, a lányok is felkérhetik a fiúkat. Az idén messzebbről, Magyarországról is jöttek táncosok. Velük is jól összebarátkoztunk a táncházban. Felkértük egymást, táncoltunk, jókat beszélgettünk – mesélte Ramóna. Kristóf nem jutott el minden évben, de már neki is ez az ötödik tábora.

– Győrfalvi páros tánccal még nem foglalkoztam, de legényessel igen. A karantén után egy kicsit megterhelő, de most már kezd visszatérni a kondícióm. Eddig a Duhaj bandával muzsikáltam a táncházakban, de szoktam táncolni is. Nagyon jól összehozza az embereket. Jól lehet szórakozni és barátkozni. Majdnem mindenkit ismerek a táborban, és jó találkozni a régi ismerősökkel – mondta Kristóf.

A Talentum Ifjúsági és Néptánctábor Szabadka Város, a tartományi kormány, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.