2024. április 18., csütörtök

Montenegróban legalizálták az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatát

Montenegróban a parlament törvényesítette szerdán az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatát, és ezzel a kis nyugat-balkáni állam az első nem európai uniós és nem nyugat-európai ország lett, amely ezt megtette - jelentette a Reuters hírügynökség a humanitárius és kisebbségi ügyek kormányzati illetékesére, Blanka Radošević Marovićra hivatkozva.

Az erről szóló törvényjavaslat szűk többséggel ment át a törvényhozáson: az összesen 81 képviselőből 42-en szavazták meg. Egy évvel korábban, 2019-ben még elvetették a kezdeményezést.
"Ez nagy lépés a jó irányba a montenegrói társadalom számára" - írta üzenetében Dusko Marković miniszterelnök. "Montenegró egy lépéssel közelebb került a világ legfejlettebb demokráciáihoz" - tette hozzá saját üzenetében Milo Đukanović államfő.
A nagyjából 650 ezer lakosú balkáni ország a 32. ENSZ-tagállam, amely ilyen döntést hozott, az Európai Unióhoz való csatlakozási tárgyalások közepette. Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában szintén vannak ilyen törekvések, de ezek még nem jutottak eredményre. A homoszexuális és leszbikus párok mostanáig az ENSZ 28 tagállamában házasságot is köthetnek.
A törvényjavaslatot ellenző képviselők a "globális sátánisták" manipulációjának tudták be a kezdeményezést, és nem is vettek részt a parlamenti szavazáson.