2024. április 20., szombat

Duda: a NATO jóváhagyta baltikumi és lengyelországi védelmi tervét

A NATO jóváhagyta az Észtországot, Lettországot, Litvániát és Lengyelországot érintő, Törökország által sokáig ellenzett védelmi tervét - közölte szerdán Andrzej Duda lengyel elnök.

Duda az észak-lengyelországi Drawsko Pomorskiéban, a júniusban véget ért Defender-Europe 20 fedőnevű lengyel-amerikai hadgyakorlaton részt vevő katonákkal tartott találkozón jelentette be az észak-atlanti szövetség döntését.

"Hivatalos értesítés érkezett a NATO székhelyéről arról, hogy szövetségi szinten jóváhagyták a Lengyelország és a balti államok biztonságát és védelmi rendszerét erősítő, úgynevezett lépcsőzetes reagáló GRP-tervet (Graduated Response Plan) - jelentette ki Duda.

Hozzátette: a decemberi londoni NATO-csúcstalálkozón hozott döntések végleges katonai, úgymond technikai megerősítéséről van szó.

A lengyel nemzetbiztonsági hivatal (BBN) főnöke, Pawel Soloch Twitter-bejegyzésében úgy reagált, hogy a GRP-terv jóváhagyása a londoni csúcs mellett Andrzej Duda sikere, aki Recep Tayyip Erdogan török elnökkel tárgyalva "megtörte Törökország ellenkezését".

A török vezetés korábban azon az állásponton volt, hogy Ankara nem támogatja a GRP-t, amíg a NATO nem fogadja el azt a török álláspontot, hogy a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű észak-szíriai kurd milícia biztonsági fenyegetést jelent Törökországra.

Ankara az YPG-t a Délkelet-Törökországban tevékeny, és nemzetközileg is terrorszervezetnek nyilvánított, szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szövetségesének tekinti.

A NATO keleti szárnyát érintő GRP-terv tartalma titkos.