2024. március 29., péntek

Nem változtat az eredményen

Megismételték 234 szavazóhelyen a választásokat

Alacsony részvételi arány és médiafigyelem közepette zajlottak le a megismételt választások Szerbiában, az utolsó közzétett részvételi adatok szerint Belgrádban 14 óráig a jogosultak 10,6 százaléka járult az urnákhoz. Kisebb szabálytalanságokat észleltek, egy fotóriporter például meg akarta örökíteni a szavazás teljes menetét az egyik helyen, ezek a kihágások azonban nem befolyásolják a végeredményt, amitől egyébként sem várnak változást a teljes választási eredmény tekintetében az elemzők.

Mint ismeretes, összesen 234 szavazóhelyen ismételték meg szerdán a köztársasági parlamenti választásokat a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) korábbi döntése alapján. A szavazóhelyek reggel 7 és este 8 óra között tartottak nyitva, ahogyan az június 21-én is volt. Ezeken a helyeken 203.012 választópolgár nyilváníthatott másodszor is véleményt a korábban észlelt szabálytalanságok miatt. A RIK döntése értelmében 204.027 szavazólapot nyomtattak ki újra, amennyi megegyezik a szavazati joggal rendelkezők számával, plusz 1015 tartalék szavazólap került ki a nyomdából. Vajdaságban topolyai, szabadkai, újvidéki, fehértemplomi, nagybecskereki, alibunári, szécsányi, verseci, belcsényi (beocsini), inđijai szavazóhelyeken is meg kell ismételni ma a szavazást. Szerbia-szerte újranyitnak szavazóhelyek Zimonyban, Újbelgrádban, Obrenovacon, Rakovicán, Čukaricán, Loznicán, Valjevón, Ljuboviján. Június 21-én az érvényes szavazáson részt vett polgárok száma a RIK szerint 3.159.748 volt, szavazati joggal 6.584.376 polgár rendelkezett.

A politikai elemzők szerint a mostani ismétlésnek elsősorban az volt a tétje, hogy egyes parlamenti küszöb közelében álló pártok mégis bejuthattak volna a törvényhozásba, ha a rájuk leadott voksok száma meghaladta volna végül a három százalékot.

A legtöbb szabálytalanságot egyébként a jegyzőkönyvek vezetésében vélte felfedezni a választási bizottság, ezért rendelték el a szavazás megismétlését a helyszínek többségén. A zlatibori körzet vezet a megnyitott szavazóhelyek számát illetően, ott ugyanis 28 helyen volt szükséges az újraszavazás. Belgrád sem maradt el sokkal, 22 szavazóhely nyílt meg szerdán reggel, csak Újbelgrád területén hét. Novi Pazarban is kilenc helyen kaptak még egy esélyt a pártok, koalíciók, szervezetek.

A koronavírus-járvány miatt fokozottabb járványügyi óvintézkedések voltak érvényben a szavazóhelyeken, mint másfél héttel ezelőtt.