2024. április 24., szerda

Kormányalakítás határidő előtt

Még nem tudni, kit kér fel Vučić a kabinet létrehozására

A hírlapok többet foglalkoznak az új kormányfő személyével, mint a köztársasági elnök – ezt maga Aleksandar Vučić államfő nyilatkozta ma a kormányalakítással kapcsolatos esélylatolgatások közlésekor. Mint mondta, ez nem jelenti azt, hogy ő nem törődne eleget a kormányalakító személyének kijelölésével, éppen ellenkezőleg, mindennapos töprengést jelent számára – tette hozzá –, de az a meggyőződése, hogy a sajtó már minden lehetséges és lehetetlen kombinációt kitálalt a nyilvánosság előtt.

A köztársasági elnök véleménye szerint az új szerbiai kormány korábban létrejön majd, mint sokan gondolnák, határidő előtt megalakul majd az új kabinet. Mint ismeretes, előbb a parlamenti mandátumokat kell az alakuló ülésén verifikálnia a  képviselőháznak, és ezt követően további kilencven nap áll rendelkezésére, hogy megalapítsa az új kormányt. A köztársasági elnök várhatóan konzultál minden parlamenti frakció vezetőjével, s ezután dönt a kormányalakító személyét illetően. Nem kívánt találgatásokba bocsátkozni annak kapcsán, ki áll a legközelebb a leendő kormány vezetői pozíciójának megszerzéséhez.

A szerb sajtó korábban már több lehetséges változatot közölt, ezeknek a valóságtartalmát azonban nehéz lenne ellenőrizni. Egyes információk szerint Ana Brnabić jelenlegi kormányfőnek lenne a legnagyobb esélye, de Miloš Vučević, Újvidék polgármesterét és Branislav Nedimović mezőgazdasági minisztert is az esélyesek között tartja számon a belgrádi sajtó, a Szerb Haladó Párthoz közel álló forrásokra hivatkozva. A minap annak a lehetőségét is felvetették a lapok, hogy Jorgovanka Tabaković jelenlegi bakkormányzó lenne a kormányfő, Siniša Mali pénzügyminiszter pedig átvenné a központi bank irányítását.

Az államfő nyilatkozott a szerdai megismételt választásokról is, melyeknek köszönhetően több mint 203 ezer polgár nyilváníthatott újra véleményt olyan szavazóhelyeken, amelyeken korábban szabálytalanságokat észleltek. Vučić azt mondta, meglepő, hogy egyáltalán elment valaki szavazni, amikor már tudvalevő, hogy a Szerb Haladó Párt a szavazatok 61 százalékát mindenképp megkapta. Nem lát nagy esélyt arra, hogy az ismétlések után a parlamenti küszöb alatt maradt pártok közül valamelyik is bejusson a képviselőházba, erre csak akkor lenne lehetőség, ha nálunk nem számolnák az érvénytelen szavazatokat, s az arányokat csak az érvényes voksok határoznák meg. Mivel nem ez a helyzet, kicsi az esélye annak, hogy újabb párt jusson a parlamentbe – értékelte.