2024. április 24., szerda

Online oktatás szeptemberben is?

A köztársasági válságtörzs a koronavírus-járványra való tekintettel a következő napokban fontolóra veszi annak lehetőségét, hogy az új tanév szeptemberben az otthoni számítógépek előtt, online kezdődjön. Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter kijelentette, hogy felkészültek erre az eshetőségre is, szakemberek csoportja már javában tárgyal az online oktatás szeptember elsejétől történő bevezetésének lehetőségéről.

A fővárosi sajtó szerint jó lenne, ha a minisztérium teljesen felkészülne erre a lehetőségre, mert erre adottak a lehetőségek. Šarčević szerint a téma még nem került a válságtörzs elé, de július folyamán erre sor kerülhet.

– Az általános iskolák felsősei, a középiskolások és az egyetemisták számára már vannak kidolgozott tervek, velük nem lesz gond. Az ő esetükben bevezethetjük a kombinált oktatási rendszert, amelyben a tananyag egy részét otthon sajátítanák el, és csak időközönként, csoportokban járnának az oktatási intézményekbe. Az elsőtől negyedik osztályos tanulók jelentik a nagyobb gondot, mert nem lehetnek otthon egyedül, és számukra szeptember elsejétől több oktatási lehetőséget kell előkészítenünk. Ha az online oktatási rendszerünket összehasonlítom a német és a szlovén modellel, akkor úgy gondolom, hogy semmiben sem maradtunk el tőlük – nyilatkozta a miniszter a Politikának.

Kiszűrődött az is, hogy máris készülnek a felvételek az online tanórákra, amelyeket alkalmazhatnak, ha a koronavírus-járvány miatt ismét át kell térni az otthoni, számítógépes oktatásra.