2024. április 19., péntek

Támogatás van, igénylő alig

Elektromos autók hiányában eddig kevesen élhettek az állami szubvenció előnyével

A Környezetvédelmi Minisztérium az idén egymillió eurót különített el a környezetvédelmi járművek vásárlásának támogatására, de eddig az összegből meglehetősen kevés lett felhasználva, mivel nem voltak ilyen gépkocsik a szerbiai piacon, vagy túl drágák voltak. A kragujevaci székhelyű Fiat Chrysler Automobiles (FCA) számára viszont lehetőség nyílt kedvező áron behozni az elektromos és hibrid járműveket, és a héten be is mutatták az első „ hibrid Fítyó” gépkocsijukat.

A FCA illetékesei elmondták, hogy 5000 eurós bónusz jár annak, aki elektromos járművet vásárol, a hibrid gépkocsikra pedig 3500 eurót adományoz az állam. A szerb kormány március közepén döntött úgy, hogy 250-től 5000 euróig terjedő összeggel könnyíti meg a környezetkímélő járművek vásárlását, ennek köszönhetően egyes elektromos és hibrid járművek kevesebb mint húszezer euróért is beszerezhetők – írja a Blic napilap. A kormány ugyanis elfogadta az elektromos és hibrid járművek támogatási feltételeiről és végrehajtásáról szóló rendeletet. Az állam ezzel az intézkedéssel 250 euróval támogatja a mopedek és könnyű triciklik, 2500 euróval a hibridautók, 3500 euróval a csatlakoztató(plug-in) hibridek, 5000 euróval pedig az elektromos gépkocsik vásárlását. Az intézkedés célja a levegőszennyezés mértékének csökkentése, ennek köszönhetőn az ökológiai tiszta járművek hozzáférhetőbbek lesznek a szerbiai piacon.

Az új gépkocsikat beszállító szerbiai szövetség üdvözölte a kormány döntését, és kijelentette, hogy ez megfelelő lépés az elektromos és hibrid járművek népszerűsítésére. Kiemelte azonban, hogy a támogatás csak akkor lehet eredményes, ha van megfelelő mennyiségű töltőhely, jelenleg azonban csak kevés helyen található. Emiatt a leggyakoribb vásárlók várhatóan a vállalatok lesznek. A támogatás feltétele az új hibrid járművek vásárlása során a szén-dioxid-kibocsátás is, így a 2500 eurós állami támogatásra azok a vásárlók számíthatnak, akiknek a hibridautója kilométerenként kevesebb mint 100 gramm szén-dioxidot termel.