2024. április 20., szombat

Az idén sem kaszálnak nagyot a búzatermesztők

A napokban megkezdődött a búza aratása is, az első hozamok azonban az elvárások alatt maradnak. Ezt tetézi, hogy a felvásárlói ár jelenleg mindössze a kilogrammonkénti 15-17 dinár körül ingadozik, s emiatt igencsak elégedetlenek a földművesek.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Jovica Jakšić, a Szerbiai Földművesek Független Egyesülete végrehajtó bizottságának elnöke a Beta hírügynökségnek elmondta, több gazdaszervezet is tüntetést szeretne indítani, a gyalázatos vételár ellen tiltakozva. Becslése alapján az ország búzahozam átlagban 4,5 tonna körül lesz hektáronként, de az első betakarított földeken a hozam jóval aládobott, 1,7 és 4,2 tonna között mozgott a termés mennyisége, mert a tavaszi aszály következményei a vártnál súlyosabbak.

– A vételár annyira alacsony, hogy a termelési költségeket sem fedezi. A hozamnak hektáronként 6-7 tonnának kellene lennie ahhoz, hogy a termelő ne veszteségre dolgozzon. A Köztársasági Árutartalékok illetékeseit már többször is megkerestük annak érdekében, hogy legalább 22 dináros vételárat határozzanak meg az általuk felvásárolt búza kilójáért, hiszen a viszonteladók, a molnárok is tisztességesebb áron vennék át a termést a gazdáktól – vélekedett Jakšić.

A földműves-egyesület végrehajtó bizottságának elnöke szerint már több mezőgazdasági szövetkezet is keresi a lehetőséget a gazdatüntetésre. Jakšić ugyanakkor szerencsés körülménynek tartja, hogy a búza az idén kiváló minőségű.

A felelősség elhárítása a kenyérgabona árával kapcsolatban természetesen már megindult. A Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztérium illetékesei kijelentették, ők nincsenek hatással a felvásárlási árra, a búza árát a Köztársasági Árutartalékok Igazgatósága határozza meg, a pénzügyminisztériummal közösen.

A KISTERMELŐNEK VÁLTANIA KELL?

Vukosav Saković, a Žita Srbije üzleti társulás igazgatója szerint Szerbiában az átlagos éves hozam szempontjából a hektáronként 4,5 tonna búzatermés a reális elvárás, bár egyelőre felesleges pontos előrejelzésekbe bocsátkozni. Bizonyára lesznek olyan területek, ahol a hektáronkénti hozam eléri a 3,5 tonnát, de olyan is akad majd, ahol akár a 7,5 tonna is megterem. A termelők követelését illetően elmondta, elmúltak már azok az idők, amikor az árakat adminisztratív úton határozták meg, a kereslet-kínálat törvénye az, ami igazán megszabja a termék értékét. A Beta újságírója által feltett kérdésre, miszerint a kilónkénti 15-16 dináros búzaárból kijöhet-e pozitív nullára a mezőgazdasági termelő, csak annyit mondott Saković, hogy többé sehol sincs jelentős haszon a búzatermesztésben.

– Az említett 15-16 dináros búzaár is hasznot hoz, de csak akkor, ha valaki legalább 100 hektárt művel. Ha a termelő 5000 dinár haszonhoz jut egy hektár földön, akkor 100 hektáron félmillió dinár a haszna. Ez a nyereség persze csökken abban az esetben, ha valaki bérli a földterületet, a kisebb termelőknek pedig egyértelműen nem éri meg búzát termeszteni ilyen feltételek mellett. Számukra az igazi megoldás csakis az lehet, ha termelési profilt váltanak és áttérnek valami másra – jelentett ki Saković.

Az igazgató azt is elmondta, világszínvonalon túltermelés mutatkozik a búzából, ezért olyan alacsony az ára. Az elmúlt hét évben rekordtermés mutatkozott a hozamot és nyereséget illetően.

VÁLTOZÓ HOZAMOK

A Dnevnik napilap az aratás kezdetén kikérdezte a gazdákat az idei hozammal kapcsolatos tapasztalataikról. Siniša Mugraški, cseneji termelő 5 hektáron vetett búzát. A gazda is egyetért abban, hogy a kenyérgabona árának legalább 20 dinárnak kellene lennie. A hozamról úgy vélekedik, jobb is lehetett volna. A kiszácsi földeken is megkezdődött az aratás, Vladimir Francisi gazda elégedett az ide terméssel, földjén 4,5 tonna termet hektáronként, a búza nedvességtartalma pedig 14 százalékos, ami igen kedvező a tárolásra.

Észak-Bácskában az elvárások szerinti az idei termés, hektáronként 2-5 tonna között termett a búza, ami közel sem kielégítő, de sajnos nem is túl meglepő, tekintettel az éghajlati viszonyokra. Miroslav Kiš szabadkai termelő szerint a szárazság megtette a magáét, emiatt nem lehet beszélni egyenletes terméshozamról sem.

Bánátban is elkezdődött az aratás. Zoran Sefkerinac révújfalvai gazda a Dnevniknek elmondta, 2,5 tonnától indul a hektáronkénti hozam, a búza nedvességtartalma pedig 13,6 százalék körül alakul.

– Igazság szerint sokkal rosszabb termésre számított mindenki az idén, ezért annyira senki sem csalódott – mondta el a bánáti termelő.

Sefkerinac szerint a jelenlegi árak mellett aki teheti, annak mindenképp el kell raktározni a búzát, és megvárni az áremelkedést. Tudomása szerint többen is így tesznek az ismerősei körében.