2024. április 18., csütörtök

Felfelé javított termésprognózisán az IGC

A Nemzetközi Gabona Tanács (IGC) legfrissebb előrejelzésében megnövelte a a 2020-2021-es termelési évre vonatkozó búza- és kukoricatermés-prognózisát. A legutóbbi előrejelzése szerint a globális gabonatermés 2,23 milliárd tonna körül alakulhat, ami 7 millió tonnával meghaladja a korábbi becslést.
Az IGC legújabb jelentése szerint a búzatermés világszerte 768 millió tonna körül alakulhat, ami 6 millió tonnával meghaladja a múlt évi terméshozamot. Ausztráliában is jelentősen javult a búzatermés a heves esőzések következtében. Az országban 26,2 millió tonna búza teremhet, ami számottevően magasabb a múlt évihez képest, amikor is a kenyérgabonából 15,2 millió tonnát arattak le. Ausztrália mellett Kínában is a termés növekedésére számítanak. A búzatermés 135 millió tonna körül alakulhat, ami 2 millióval több az előző évihez képest.
A szakértők szerint az idén a kukoricatermés is várhatóan felülmúlja az előzetes becslést. Az IGC előrejelzése szerint a globális kukoricatermés 1,2 milliárd tonna körül alakulhat, és mivel a készletek több mint elegendőek a kereslet kielégítésére, globális raktártartalék keletkezhet, ami nem volt az elmúlt négy év alatt.
Szójából a múlt évben Indiában, Amerikában, Kanadában és Argentínában valamivel kevesebb termett, ennek ellenére az IGC munkatársai optimisták, és úgy gondolják, hogy a globális szójatermés 2020-2021-re megközelítheti a 364 millió tonnát, ami egy kicsivel túllépi az előző prognózist, ami 363 millió tonnáról szólt. A gabonatanácsban azonban nem derűlátóak, ami az Európai Uniót illeti, számításaik szerint a térségben uralkodó csapadékszegény időjárás csökkentette a termés mennyiségét. Az EU tagállamaiban az idei gabonatermés várhatóan 128,4 millió tonna körül alakul, jóval kevesebb lesz az korábbi előrejelzésnél, amikor még 131,7 millió tonnát vártak.