2024. április 23., kedd
TORDA

Az árpa hozama gyenge, a búzáé (talán) jobb lesz

A hozamot illetően a kései csapadék nem segített az árpán, amelynek az aratása befejeződött a tordai határban. A gazdálkodók most reménykedve fogtak hozzá a kenyérgabona cséplésébe – hátha ennek a kalászosnak jobb lesz a hozama.

Az árpát learatták, kezdődhet a kenyérgabona cséplése (Kecskés István felvétele)

Az árpát learatták, kezdődhet a kenyérgabona cséplése (Kecskés István felvétele)

A tordai határnak mintegy harminc százaléka van kalászos gabonával bevetve, a tavaszi szárazság miatt azonban nem számítanak jó hozamra. Az árpa betakarítása a végéhez közeledik, a búza cséplése pedig most kezdődik.
– Ami a termést illeti, sajnos az árpa hozamával egyáltalán nem tudunk dicsekedni. A nagy tavaszi szárazság megtette a magáét, úgyhogy a holdankénti 7-8 métermázsás terméstől, a mintegy 27-28 métermázsás termésig van minden. Nagy a tarkaság, határrészektől függően, akik esetleg több esőt kaptak, azoknál jobb a helyzet – mondja Dvorák Ede, a Tordai Földműves-szövetkezet igazgatója.

Az árpa mennyiségével nincsenek megelégedve, ezt viszont némileg kárpótolja a minősége.
– Az árpa cséplésével ma végzünk, úgyhogy az árpával készen vagyunk. A hozamból 12–32 mázsát értünk el, úgyhogy katasztrofális. De állattenyésztéssel is foglalkozunk, így a szalma is kell, ami sajnos nincsen. Hát most a mennyiséggel nem vagyunk megelégedve, de a minőség majdnem kielégítő – mondja Kovács István tordai termelő. Szerinte a búza hozama jobb lesz, mint az árpáé. Közben még egy vetéssel is próbálják majd pótolni a hozam kiesését.

Úgy tűnt, hogy az időjárás megállapodott, a tordai gazdák a hét elején tervezték elkezdeni a búza aratását, de az újabb vasárnapi kiadós csapadék közbevágott.
– Habár az első területeket levágták a határban, még nincs reális képünk a búza terméséről. Szerintem egyáltalán nem lesz jó a búzatermés sem a tordai határban. Mindamellett, hogy az árpától valamennyivel jobbak az első mutatók, de a jótól nagyon messze vannak, sajnos. Tény, hogy a tavaszi szárazságot a búza is ugyanúgy megsínylette, mint az árpa – véli a szövetkezet igazgatója.

A tordai határban legnagyobb mennyiségben kukoricát vetnek, utána következik a búza, a napraforgó, és végül az árpa.