2024. április 26., péntek

A kiscsacsi után Lúdas Matyi a tájházban

A színészpalánták mellett a kis vegyészek számára szervez nyári tábort a Művelődási Ház

A nyári szünidő alatt a topolyai Művelődési Ház több tábort is szervez a gyerekek számára a tájház udvarán.

A kisgyerekek ügyesen megoldották a feladatot (Herceg Elizabetta felvétele)

A kisgyerekek ügyesen megoldották a feladatot (Herceg Elizabetta felvétele)

Az idén nyáron kilencedik alkalommal sorra kerülő bábtábor idősebb korosztálya hétfőn délután kezdte meg Fazekas Mihály népmesei elemekkel átszőtt elbeszélő költeményének, a Lúdas Matyinak a próbáit, az elmúlt héten a legkisebbek, a 4–7 évesek népesítették be délutánonként a helyszínt. Az első bábtáborban Fekete Edit óvónő, Crnkovity Edit és Kokrehel József foglalkoztak a kicsikkel. A táborban huszonkilencen vettek részt, akik hat napon át játékos módon ismerkedhettek a bábozással, színészkedéssel. Szombaton délután a résztvevők bemutatták a Világot járt kiscsacsi című Hárs László-mesének a tábor során megtanult feldolgozását. A szülők, nagyszülők nagy lelkesedéssel fogadták az előadást.

Fekete Edit elmondta, hogy a mese mondanivalója igencsak tanulságos: egymás elfogadásáról szól. Hogy mellőzzük a kirekesztést, ne csúfolódjunk, és ne akarjuk megváltoztatni egymást, minden ember egyedi, és úgy jó, ahogy van. Ezt szerették volna a szervezők is megtanítani a gyermekekkel a tábor folyamán, de jó alkalom volt a tábor a barátkozásra, ismerkedésre, szórakozásra is.

A most kezdődő foglalkozás július negyedikén, szombaton ér véget. Nyolc és tizennégy év közötti gyermekek jelentkezését várták. A táborvezető Crnkovity Gabriella, az Újvidéki Színház színésze, akivel Fazekas Mihály Lúdas Matyi című művét dolgozzák fel. A foglalkozások tizenhattól húsz óráig tartanak, és a zárónapon szerény ünnepség keretében bemutatásra kerül az előadás. A szervezők a résztvevőknek uzsonnával és üdítővel kedveskednek.

A Művelődési Ház augusztusban a kémia iránt érdeklődő gyerekeket szólítja meg. Augusztus 17-e és 21-e között a játékos oktatás főként látványos kísérletezéssel, különböző ügyességi feladatokkal vezeti be a 6 és 8 év közötti apró érdeklődőket a kémia világába. A foglalkozások délutánonként lesznek 16 és 19 óra között, Kanyó Anikó vegyész vezetésével. A tábor 21-én nyílt nappal zárul, amikor a gyerekek bemutathatják a tanultakat szüleiknek.

A KisvegyÉszek edukációs kémiatábor az idősebbeket, a 9 és 11 év közöttieket szólítja meg augusztus 24-e és 28-a között. Az 5 napos foglalkozássorozat 16-tól 19 óráig tart, szintén Kanyó Anikó vezetésével. A tábor utolsó napján szintén bemutatásra kerülnek a fogalkozás során elsajátított, elkészített kísérletek, érdekességek.

A résztvevők száma korlátozott. A kisebbek számára szervezett táborba legkésőbb augusztus 12-éig várják a jelentkezőket, az idősebbek KisvegyÉszek táborába pedig augusztus 19-e a jelentkezési határidő. Személyesen a topolyai Művelődési Házban, vagy a 024-713-515-ös telefonszámon, illetve a kultura@stcable.net e-mail-címen van lehetőség a jelentkezésre. A részvételi díj 1100, testvérpárok esetében 1800 dinár, ez magában foglalja a foglalkozásokhoz szükséges eszközöket, alapanyagokat, illetve minden napra uzsonnát és innivalót.