2024. április 19., péntek

Nem csak a magyarok szavaztak a VMSZ listájára Topolyán

Fremond Árpád, a párt községi szervezetének elnöke sajtótájékoztató keretében köszönte meg a bizalmat

 A Vajdasági Magyar Szövetség listája az önkormányzati választáson kiemelkedően magas támogatottságot élvezett Topolyán, és a köztársasági és a tartományi listák is hasonlóan magas arányban nyerték el a polgárok tetszését.

Fremond Árpád és a VMSZ listáján szereplő jelöltek egy része a tegnapi sajtótájékoztatón (Tóth Péter felvétele)

Fremond Árpád és a VMSZ listáján szereplő jelöltek egy része a tegnapi sajtótájékoztatón (Tóth Péter felvétele)

Fremond Árpád, a VMSZ topolyai községi szervezetének elnöke tegnap sajtótájékoztató keretében számolt be a választási eredményekről. Elmondta, hogy a topolyai község területén bejegyzett 29.004 választópolgár közül 14.872-en éltek szavazati jogukkal, ami több mint 51 százalékos részvételi arányt jelent. Köszönetet mondott mindenkinek, aki élt a szavazati jogával. Azt is elmondta, hogy azok közül, akik a szavazóurna elé járultak és érvényes szavazatot adtak le, 7627-en a Vajdasági Magyar Szövetség listájára szavaztak, s ez több mint 51 százalékos támogatottságot jelent. Kiemelte, hogy az önkormányzati választáson a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt együtt indult. Az eredmény: a községi képviselő-testületben a VMSZ nevével fémjelzett listát 19 képviselői hely illeti meg a 35-ből. A Szerb Haladó Párt 13 mandátumot szerzett. Ezenkívül két szocialista és egy radikális képviselő alkotja majd a képviselő-testületet. Valójában minden helyi szinten indult listának lesz tehát majd képviselője.

Azt is elmondta, hogy a választási eredmények ismeretében nagyon sokan kérdezik, hogy ki lesz Topolya következő polgármestere. Közölte, hogy erről még nem született döntés. A helyi szervezetekkel, valamint a párt vezetőségével és egyéb szerveivel a jövőben egyeztetnek arról, hogy ki töltse be ezt a funkciót.

A községi szervezet elnöke külön kiemelte, hogy a választási adatok egyértelműen tükrözik, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség kisebbségi párt ugyan, de a politikáját nem csak a magyarok támogatják a község területén. Olyan településeken is nagyon sok szavazatot kaptak, ahol kis számban élnek vagy egyáltalán nem is élnek magyarok. Ilyen településként említette Krivaját, Pannóniát, Felsőroglaticát, Kisbelgrádot, illetve Szvetityevót. Külön köszönetet mondott ezért a község szerb, ruszin, szlovák és minden más nemzetiségű polgárának a támogatásért, hangsúlyozva, hogy minden polgár érdekeit szem előtt tartva politizálnak a jövőben is.

Fremond kitért arra is, hogy a megszavazott nagy bizalom a jövőre nézve tulajdonképpen nagy felelősséget is jelent. Mindenképpen folytatni szeretnék a már megkezdett beruházásokat, illetve megkezdeni a tervezetteket is. Azt is elmondta, hogy technikai hiányosságok miatt július elsején, szerdán, három szavazóhelyen meg kell ismételni a köztársasági választást. Ezek a szavazóhelyek a 31-es számú Gunarason, a pacséri 37-es számú, valamint Topolyán a 13-as számú szavazóhely. Emlékeztetett rá, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség listája a köztársasági választási íven is a 4-es sorszám alatt szerepel, és arra kérte a polgárokat, hogy járuljanak az urnák elé, és szavazatukkal támogassák a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági listáját.