2024. március 28., csütörtök

Felkészülten az újabb hullámra

Meleg étel helyett ételcsomagot kapnak a népkonyha felhasználói

Az idén júniusban került sor a Vöröskereszt szabadkai szervezetének éves közgyűlésére. A hagyományok szerint áprilisban megrendezendő gyűlés a koronavírus-járvány miatti körülmények okán odázódott el – osztotta meg lapunkkal Siniša Trajković, a Vöröskereszt szabadkai szervezetének titkára.

Siniša Trajković (Patyi Szilárd felvétele)

Siniša Trajković (Patyi Szilárd felvétele)

– A június közepén megszervezett közgyűlésen elfogadásra került a tavalyi munkánkról szóló beszámoló, visszatekintettünk az előző időszakban zajlott tevékenységünkre, pontosabban a koronavírus-járvány ideje alatt tett erőfeszítéseinkre – részletezte a helyi szervezet titkára.

A közgyűlésen jelen volt dr. Dragan Radovanović, a Szerbiai Vöröskereszt elnöke, Dejan Ukropina, a Vajdasági Vöröskereszt elnöke, Ljubomir Miladinović, a Szerbiai Vöröskereszt főtitkára és Ilija Đukanović, a városi tanács egészségüggyel és szociális kérdésekkel megbízott tagja, akik elismeréseket osztottak ki. Ezüst érdemérmet vett át Nenad Kozomora, a Kolevka Gyermekotthon igazgatója, az arany érdemérem pedig Zdravka Vujaklijához került a szervezetben végzett sokéves munkájáért.

Mint azt Siniša Trajković lapunknak elmondta, a szervezet tavaly decemberi közgyűlésén fogadták el az idei éves tervet, amelyet nem tudtak tartani a járványhelyzet miatt, a kilátástalan helyzet miatt pedig még az elkövetkező időszakra vonatkozóan sem tudtak újabb terveket megfogalmazni.

Az önkéntes véradás életeket ment (Gergely Árpád felvétele)

Az önkéntes véradás a rendkívüli állapot ideje alatt sem szünetelt (Gergely Árpád felvétele)

– A jövőben a programunknak megfelelően fogunk működni, tiszteletben tartva az előírásokat és szabályokat. Meglehetősen remekül reagáltunk márciusban, áprilisban és májusban a nem várt állapotra. Ha a jövőben mindez megismétlődik, sokkal felkészültebbek leszünk. Ez a felkészültség az önkéntesek számától is nagyban függ majd. Amennyiben nem vezetnek be rendkívüli állapotot, a polgárok nagy része a munkahelyén tartózkodik. Azt gondolom, hogy így is helytállunk majd, és eleget teszünk a kötelezettségeinknek. Ma kaptuk a hírt, hogy a Szerbiai Vöröskereszt raktárába védőfelszerelések érkeztek, tehát ott már zajlik a készülődés, akárcsak a Vöröskereszt vajdasági szervezetében. Jó, hogy a Vöröskereszt képviselői tagjai a város válságkezelő törzskarának, így lehetőségünk van felkészülni a stáb utasításainak teljesítésére – magyarázta a helyi szervezet titkára.

A korábbi évekhez hasonlóan július elsejétől szünetel a népkonyhán a főtt étel készítése. A Vöröskereszt szabadkai szervezete a múlt hét folyamán két hónapra elegendő tartós élelmiszert tartalmazó csomagot osztott szét a rászoruló családok között, meleg ételt pedig szeptember elsejétől kezdenek főzni. A csomagok lisztet, cukrot, rizst, babot, tésztát, húskonzervet, pástétomot, sót, fűszereket és lekvárt tartalmaznak. A nyári időszakban a népkonyha gépeinek vizsgálata és az épületének meszelése zajlik majd – áll a Vöröskereszt szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

@sz = vas

@fo = Gergely Árpád

@kep1=  Siniša Trajković (Patyi Szilárd felvétele)

@kep2=