2024. március 28., csütörtök
SARGENTINI-JELENTÉS

Fél év múlva születhet ítélet

Az Európai Unió Bírósága hétfőn tárgyalta Magyarország megsemmisítési keresetét a jogsértő szavazatszámítással elfogadott Sargentini-jelentéssel szemben; a precedensértékű ügyben az év végén vagy a jövő év elején születhet ítélet – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Judith Sargentini felszólal az EP vitáján. Balra Orbán Viktor, mögötte Szijjártó Péter és Rogán Antal (fotó: MTI)

Judith Sargentini felszólal az EP vitáján. Balra Orbán Viktor, mögötte Szijjártó Péter és Rogán Antal (fotó: MTI)

A tárcavezető elmondta, a kormány szerint jogsértő szavazatszámlálással fogadta el az Európai Parlament (EP) a Sargentini-jelentést, mert a tartózkodó szavazatokat nem számították bele a 7-es cikket elindító, kétharmados határozat elfogadásába. Az EP viszont úgy értelmezte a jogszabályokat, hogy a tartózkodó szavazatokat félre kell tenni, és csak az igeneket és a nemeket kell egymással szembeállítani – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a szabályok értelmében a leadott szavazatokból kell az igenek kétharmados arányát elérni, viszont a tartózkodás is egy szavazatnak számít, tehát azokat is bele kell számolni a végső eredménybe. A magyar kormánynak az az érve, hogy enélkül sérül a képviselői szabadság és ezzel a demokrácia is, hiszen az egy tudatos döntés eredménye, hogy valaki az igen, a nem vagy a tartózkodás gombot nyomja-e le.

„Én úgy gondolom, hogy azokban az időkben, amikor a (…) jogállamisági vizsgálatok csúcsra vannak járatva az Európai Unióban, akkor nemcsak a tagállamok felé kell elvárás legyen a jogállamiság elvének tiszteletben tartása, hanem az európai intézmények felé is” – fogalmazott Varga Judit.