2024. április 26., péntek

A második esély napja

Szerbia-szerte több mint 200 ezren élhetnek újra a szavazati jogukkal

Ma 234 szavazóhelyen ismétlik meg a köztársasági parlamenti választásokat a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) döntése alapján.

Ótos András illusztrációja

Ótos András illusztrációja

A szavazóhelyek reggel 7 és este 8 óra között tartanak nyitva, ahogyan az június 21-én is volt. Ezeken a helyeken 203.012 választópolgár nyilváníthat másodszor is véleményt a korábban észlelt szabálytalanságok miatt. A RIK döntése értelmében 204.027 szavazólapot nyomtattak ki újra, amennyi megegyezik a szavazati joggal rendelkezők számával, plusz 1015 tartalék szavazólap kerül ki a nyomdából. Vajdaságban topolyai, szabadkai, újvidéki, fehértemplomi, nagybecskereki, alibunári, szécsányi, verseci, belcsényi (beocsini), inđijai szavazóhelyeken is meg kell ismételni ma a szavazást. Szerbia-szerte újranyitnak szavazóhelyek Zimonyban, Újbelgrádban, Obrenovacon, Rakovicán, Čukaricán, Loznicán, Valjevón, Ljuboviján. Június 21-én az érvényes szavazáson részt vett polgárok száma a RIK szerint 3.159.748 volt, szavazati joggal 6.584.376 polgár rendelkezett.

A politikai elemzők szerint a mostani ismétlésnek elsősorban az a tétje, hogy egyes parlamenti küszöb közelében álló pártok bejuthatnak-e a törvényhozásba, vagyis a rájuk leadott voksok száma meghaladja-e végül a három százalékot.

A legtöbb szabálytalanságot egyébként a jegyzőkönyvek vezetésében vélte felfedezni a választási bizottság, ezért rendelték el a szavazás megismétlését a helyszínek többségén. A zlatibori körzet vezet a ma megnyílt szavazóhelyek számát illetően, ott ugyanis 28 helyen szükséges az újraszavazás. Belgrád sem marad el sokkal, 22 szavazóhely nyílik meg ma reggel, csak Újbelgrád területén hét. Novi Pazarban is kilenc helyen kapnak még egy esélyt a pártok, koalíciók, szervezetek.

A koronavírus-járvány miatt fokozott járványügyi óvintézkedések lesznek érvényben a szavazóhelyeken, ahogy másfél héttel ezelőtt is.