2024. április 25., csütörtök

Brnabić és Lončar Novi Pazarban

A koronavírus múlt heti gyors terjedése miatt ma Novi Pazarba látogatott Ana Brnabić szerbiai kormányfő és Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter, hogy személyesen győződjenek meg a kialakult helyzetről. Nem érkeztek üres kézzel, egészségügyi felszerelést ajándékoztak a helybeli közkórháznak.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a járvány ugrásszerű terjedése miatt Novi Pazar nehéz helyzetben van. Az egészségügyi nehézségeket tetézi, hogy megtámadták a Kragujevacról érkező egészségügyi technikusokat, s emiatt privát biztonsági szolgálatot kellett alkalmazni a közkórház épülete köré.

Novi Pazarban jelenleg a legtöbb fertőzöttet tartják számon a lakosság számához viszonyítva az országban, de a helyzet súlyosságát fokozza az is, hogy a betegek későn kértek orvosi segítséget, amikor a COVID-19 vírus miatt különféle szövődmények alakultak ki.

Intenzív fertőzési gócpont alakult ki Tutinban is. Belgrádban mától, Kragujevacon holnaptól szigorítások lépnek életbe.

Kragujevac területén ötnél több személy nem gyülekezhet, ez a zárt és kerthelyiségekre is vonatkozik, amennyiben nem biztosítható a személyek közötti szociális távolság és a megfelelő védelem. Tilos ünnepségeket, sporteseményeket és más rendezvényeket szervezni. A vendéglátóhelyek 7 és 20 óra között dolgozhatnak. A medencéket, valamint a spa- és wellnesközpontokat bezárják.