2024. április 20., szombat

A tehetség mindenekfelett

Megtartották az idei Vajdasági Tehetséggálát Szabadkán

A Vajdasági Tehetségsegítő Tanács az idén is díjazta a legkiemelkedőbb általános és középiskolásokat, egyetemistákat, valamint azokat a pedagógusokat, akik hozzájárultak a tehetségek fejlődéséhez. A VIII. Vajdasági Tehetséggálát tegnap délután tartották meg a szabadkai városháza dísztermében. Ebben az évben összesen 95 pályázat érkezett be, amelyből az öttagú bizottság kiválasztotta a legjobbakat. A díjazott diákok és a fiatalok a társadalomtudományok, a természettudományok, a sport, a képzőművészet, a zene és az előadóművészet területén emelkednek ki.

Az idei díjazottak (Fotó: Gergely Árpád)

Az idei díjazottak (Fotó: Gergely Árpád)

Dr. Gábrity Molnár Irén, a Vajdasági Tehetséggála bizottságának elnöke köszöntötte a megjelenteket.

– A Vajdasági Tehetségsegítő Tanács célja, hogy támogassa a tehetséget különböző tehetségpontokon keresztül. Ha arra gondolunk, hogy a lakosság kétharmada átlagos, egy hatoda átlagon aluli és egy hatoda átlagon felüli, akkor jelen van az körülbelül 3 százalék is, akik tehetségesek. Ott vannak még a kiemelkedően tehetséges fiatalok is, akik mindössze 1-2 ezreléket tesznek ki. Ők itt ülnek közöttünk.

– Általában a tehetséges emberek pozitív önképpel rendelkeznek. Gondoljunk csak arra, hogy a társadalomnak tudni kell a munkájukról – emelte ki beszédében dr. Gábrity Molnár Irén.

A megnyitó után bemutatták a kistehetségek, az ígéretes tehetségek, a tehetséges fiatalok kategóriák díjazottjait, akik De Negri Ibolyától, a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács elnökétől vehették át az elismerést. A Tehetségek szolgálatárért éves díjat Hatala Horvát Szuzanna óvodapedagógus, Hajbel Katalin osztálytanító, Nemes Ildikó magyartanár, Máriás Ildikó kémiatanár és Koleszár Nándor klarinét-szaxofon szakos tanár érdemelték ki. A Tehetségek szolgálatáért életműdíjat Szabó Magdolna matematikatanár nyerte el.

A díjazottak közül fellépett Szeles Veronika, aki egy kecseti és kisfaludi népdalcsokrot adott elő. Dudás Zsófia gyimesi népdalokkal örvendeztette meg a közönséget. Koncz Antónió zongorán előadta és elénekelte Máté Péter Azért vannak a jóbarátok című slágerét. Ivánovics Viktor sárközi dallamokat játszott tamburán, Molnár Aliz pedig elénekelte a God Bless the Child című dalt. A díjazott tanárok közül Koleszár Nándor lépett színpadra, aki Mozart Paraszt táncok című művét adta elő klarinéton.

A legtehetségesebb vajdasági magyar diákok a szabadkai városháza dísztermében (Fotó: Gergely Árpád)

A legtehetségesebb vajdasági magyar diákok a szabadkai városháza dísztermében (Fotó: Gergely Árpád)

A VIII. Vajdasági Tehetséggála díjazottjai:

Tehetséges fiatal: Bencsik Richárd (Szabadkai Műszaki Szakfőiskola) és B. Varga Emese (Újvidéki Egyetem, Műszaki Tudományok Kara).

Ígéretes tehetségek: Szabó Réka Dorottya (Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka), Mendrei Anna (Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola, Topolya), Kratok Gyula (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta), Paróczi Orsolya (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta), Ivánovics Viktor (Dugonics András Piarista Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium, Szeged), Farkas Balázs (Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka), Varkulya Viktor (Svetozar Marković Gimnázium, Szabadka), Remete Karolina (Svetozar Marković Gimnázium, Szabadka), Végső Vivienn (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Szabadka), Molnár Aliz (Szabadkai Zeneiskola, Szabadka).

Kistehetségek: Szabó Rebeka (Csáki Lajos Általános Iskola, Topolya), Rekecki Dávid (Arany János Általános Iskola, Oromhegyes), Dobó Ármin (Jovan Mikić Általános Iskola, Szabadka), Szeles Veronika (Petőfi Sándor Általános Iskola, Zenta), Szabó Dorina (Arany János Általános Iskola K. T., Tóthfalu), Tóth Katarina (Kókai Imre Általános Iskola, Temerin), Pék Zalán (Stevan Sremac Általános Iskola, Zenta), Vetstein Emma (Majsai úti Általános Iskola, Szabadka), Dudás Zsófia (Széchenyi István Általános Iskola, Szabadka), Szalai Violetta (Petőfi Sándor Általános Iskola, Hajdújárás), Horváth Nóra (Dózsa György Általános Iskola, Gunaras), Koncz Antónió (Petőfi Sándor Általános Iskola, Óbecse).

Vetstein Emma átveszi az elismerést (Fotó: Gergely Áprád)

Vetstein Emma átveszi az elismerést (Fotó: Gergely Áprád)