2024. április 25., csütörtök

A koronavírussal szembeni immunitás Vajdaságban a legkisebb

Közreadták annak a felmérésnek az első eredményeit, mely a koronavírussal szembeni kollektív immunitás mértékét hivatott megállapítani. Eszerint Szerbiában a nyájimmunitás csupán 6,4 százalékos. A nyájimmunitás, vagy közösségi immunitás úgy jöhet létre, hogy a népesség egy bizonyos részének kigyógyulása védettséget biztosít a beoltatlanok számára is. Mivel az országban meglehetősen kicsiny volt a fertőzöttség, a közösségi immunitás is alacsony szinten van – magyarázta az eredményt a Blic újságírójának Tatjana Pekmezović epidemiológus, hozzáfűzve, hogy a felmérés 1000 embert ölelt fel és reprezentatívnak tekinthető.

Pekmezović szerint a tanulmány első fázisa sikeresen lezárult, noha az infekciós szerológiai tesztelés nem tartozik a gyors laborvizsgálatok közé, hanem megmutatja az ellentestek jelenlétét, illetve mennyiségét. Más szóval ez a vizsgálat az immunrendszer fertőzésre adott válaszát mutatja ki, rendelkezünk-e védettséggel, fertőzhetünk-e. Elvégzése különösen akkor indokolt, ha a páciens nem mutat tüneteket, de ettől még áteshetett a betegségen és ellenállóképességet is szerezhetett vele szemben.

A szerbiai 6,4 százaléknál több országban még kisebb értékeket mutattak ki hasonló felmérés alkalmával, így Belgiumban 6, Dániában 2,4, Spanyolországban 5 százalékos a közösségi immunitás. Az ellentestek leginkább a 20 év alatti populációnál mutathatók ki, a 80 évnél idősebbek esetében pedig csak ritkán. Régiónként nézve legnagyobb immunitást Šumadijában és Nyugat-Szerbiában szereztek a polgárok, 7,2 százalékos az eredmény, Belgrádban 7, Szerbia déli és keleti részében pedig 5,6 százalék. A koronavírussal szembeni immunitás Vajdaságban a legkisebb, alig éri el a 3,1 százalékot.